Hölvényi György: humanitárius segítséget kell nyújtani a közel-keleti régiónak a keresztények megmaradása érdekében

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 12 [name] => Világ [slug] => vilag [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 12 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 7 [count] => 3080 [filter] => raw [term_order] => 14 [cat_ID] => 12 [category_count] => 3080 [category_description] => [cat_name] => Világ [category_nicename] => vilag [category_parent] => 7 ) )

Az Európai Uniónak helyben humanitárius segítséget kell nyújtania a közel-keleti térségnek, hogy lakóhelyükön megmaradjanak a keresztények, és fennmaradhasson a régió kulturális és vallási sokszínűsége – mondta Hölvényi György, az Európai Néppárt (EPP) vallásközi párbeszédért felelős munkacsoportjának társelnöke szerdán egy brüsszeli konferencián.

Hölvényi György az Európai Parlamentben a közel-keleti konfliktusok következményei a keresztények és jövőjük szempontjából címmel rendezett konferencián hangsúlyozta: világosan kell látni, hogy nem csupán az egyes keresztény emberek élete forog veszélyben a Közel-Keleten, hanem egész közösségeké is. Kétezer éves hagyománnyal rendelkező vallási közösségek tűnhetnek el a régióban Európa segítsége nélkül. A képviselő a közelmúltban tett iraki, szíriai és libanoni körútján azt tapasztalta, kívülről érkező szélsőséges iszlám erők próbálják megtörni Libanon vallási egyensúlyát, valamint a közel-kelet vallásainak békés egymás mellett élését.

A menekülttáborokban élők legtöbbje nem akarta elhagyni a hazáját, bíznak abban, hogy van jövőjük – fogalmazott.

A konfliktusövezetek közelében létrehozott táborokban évtizedek óta reménytelenségben élő több millió menekült könnyebben megnyerhető a szélsőséges nézeteknek, ami destabilizálhatja a régiót. Libanon “ketyegő bombán” ül, ha nem születik megoldás a Közel-Keleten – mondta a képviselő.

Béchara Boutros Rai libanoni pátriárka, a maronita egyház feje a konferencián hangsúlyozta, Libanon stabilitása a Közel-Kelet kulcskérdése. Ha visszafordíthatatlan folyamatok indulnak el az országban, ahol a különböző vallások közötti egyensúly az alkotmányban biztosított, akkor elhúzódó, mélyebb és több területre kiható válság elébe néz nemcsak a régió, hanem Európa is, annak minden következményével.

“Amikor közel-keleti keresztényekről beszélünk, nem egyénekről, hanem évszázados hagyománnyal rendelkező egyházakról beszélünk, amelyek számára az iszlám fundamentalizmus előretörése azzal jár, hogy a nem szélsőséges muszlimok és a keresztények eltűnnek a régióból. A keresztények a mérsékeltség garanciái” – hangsúlyozta.

Szerinte a béke megteremtését követően minden menekültnek haza kell térnie, hogy “újra megtalálhassa és megtarthassa identitását, kultúráját”.

Arra kérte az uniót és minden intézményét, állítsák meg a háborúskodást és kezdődjön politikai párbeszéd az emberek és a vallások békéje és biztonsága érdekében.