Isten szeretete bőséges

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 144 [name] => Kiemelt [slug] => kiemelt [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 144 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 2664 [filter] => raw [term_order] => 66 [cat_ID] => 144 [category_count] => 2664 [category_description] => [cat_name] => Kiemelt [category_nicename] => kiemelt [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 3 [name] => Vatikán [slug] => vatikan [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 3 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 7 [count] => 2387 [filter] => raw [term_order] => 13 [cat_ID] => 3 [category_count] => 2387 [category_description] => [cat_name] => Vatikán [category_nicename] => vatikan [category_parent] => 7 ) )

„Isten bőséggel adja kegyelmét az embereknek, akik pedig méricskélni szokták a helyzeteket… Mindig kegyelem gyümölcse az isteni szeretet bőségének a megértése” – ezek Ferenc pápa keddi homíliájának főbb gondolatai, melyet a Szent Márta ház kápolnájában tartott szentmise során mondott.

„Az Isten ember iránti szeretete bőséges szeretet. Ez a nagylelkűség azonban sokszor elkerüli az ember figyelmét, mert túlságosan is hozzászokott ahhoz, hogy aprólékosan mérlegeljen, amikor valamijét szeretné odaajándékozni”.

Ferenc pápa Szent Pál Rómaiakhoz írt levelének az Ádám-Krisztus párhuzamát értelmezte: Az egy ember bűnének következményét a krisztusi megváltás mindenkire bőséggel áradó kegyelmével állítja szembe. „A Jézus által hozott üdvösség jelentősége felülmúlja Ádám bukását, mindez pedig annak a bemutatása, hogy a megváltás bőséggel árad és az valójában egyfajta barátság közöttünk és Közte”.

„Hogyan adja az Isten ebben az esetben a barátságát, a mi egész üdvösségünket?” – tette fel a kérdést a pápa. „Úgy adja, ahogy jelezte, mint amikor valami jót teszünk: tömött, megrázott, túláradó mértékkel mér nekünk jutalmul. Ez a bőséget juttatja eszünkbe, hiszen ez a szó „bőség”, háromszor is előfordul ebben a szakaszban. Isten egészen odáig menőn bőséggel adja kegyelmét, hogy végül Pál kimondja: „Ahol eluralkodott a bűn, ott túláradt a kegyelem”. Bővelkedik, egészen… Mert ilyen az Isten szeretete: mérték nélküli”.

„Mérték nélküli, mint az evangéliumi példabeszéd atyja, aki minden nap lesi a látóhatárt, hogy meglássa, vajon a fia elhatározta-e már, hogy hazajöjjön hozzá” – folytatta a pápa. „Isten szíve nem zárul be, mindig nyitva marad. És ha megérkezik, mint az a fiú, akkor megölel és megcsókol bennünket. Olyan Isten ő, aki ünnepet rendez nekünk”.

„Isten nem szűkkeblű Isten, nem ismeri a szűkkeblűséget. Ő mindent ad. Ez az Isten nem mozdulatlan, hanem körülnéz, várakozik, amíg meg nem térünk. Olyan Isten, aki kimegy, kimegy hogy keressen, hogy megtaláljon mindnyájunkat. De tényleg igaz ez?” – kérdezte Ferenc pápa. „Igen, minden nap keres bennünket. Ahogyan az elveszett bárány történetében mondta és tette is: keres minket. Ő mindig ilyen”.

„A mennyben nagyobb ünnepet tartanak az egy megtérő bűnös miatt, mint a száz igaz miatt. Mindazonáltal igaz, hogy nem könnyű a mi lehatárolt és kicsi emberi szempontjainkkal megérteni az Istent. Ez csak kegyelem által lehetséges, amiként annak a Buenos-airesi 84 éves szerzetesnővérnek az szolgálata, aki a kórházban Isten szeretetének a mosolyával tekintett a betegekre. Ő megkapta e titok megértésének az adományát, megértette Isten szeretetének ezt a túláradását”.

„Másfelől igaz – folytatta a pápa –, hogy nekünk szokásunk mérlegelni a helyzeteket, azokkal a mértékekkel, amelyekkel rendelkezünk. Ám a mi mértékeink csekélyek, éppen ezért jó, ha a Szentlélek kegyelmét kérjük, hogy kicsit közelebb kerüljünk a misztérium megértéséhez és hogy legyen bennünk a vágy az atya ölelés és csók után, Istennek azzal a korlátlan mértékével” – zárta Ferenc pápa kedd reggeli homíliáját a Szent Márta ház kápolnájában tartott szentmise során.

[newsbox style=”nb6″ title=”Még több hír Ferenc pápáról” display=”category” cat=”117,3″ number_of_posts=”15″ sub_categories=”no” show_more=”no” post_type=”post”]