Japán: Azonosították a 17. századi olasz misszionárius földi maradványait

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 12 [name] => Világ [slug] => vilag [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 12 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 7 [count] => 3080 [filter] => raw [term_order] => 14 [cat_ID] => 12 [category_count] => 3080 [category_description] => [cat_name] => Világ [category_nicename] => vilag [category_parent] => 7 ) )

A japán hatóságok hétfőn megerősítették, hogy az olasz misszionárius pap Giovanni Battista Sidotti testét találták meg 2014-ben egy lakóház építését megelőző ásatások során. Az utolsó japán misszionárius vértanúként ismert.

A számkivetett misszionárius

Giovanni Battista Sidotti 1668-ban született Szicíliában. Miután hallott a keresztény vértanúk történeteiről, engedélyt kapott XI. Kelemen pápától, hogy misszionárius legyen. Japánba utazott, ahol ekkorra már betiltották a katolikus vallást. 1708-as érkezésekor Sidotti atya szamurájnak álcázta magát, de hamarosan a japán hatóságok leleplezték és kihallgatták. Vallatója Arai Hakuseki – fontos japán politikus – volt, akit lenyűgözött Sidotti atya viselkedése és tudományos műveltsége. Nagy tisztelet alakult ki benne a számkivetett misszionárius iránt. Amellett, hogy általa az elzárt japán társadalom megismerkedhetett Európa történelmével és földrajzával, kihallgatásának fontos eredménye lett még a döntés, miszerint deportálják a katolikus misszionáriusokat és nem gyilkolják meg őket.

Megújuló érdeklődés élettörténete iránt

Giovanni Sidotti atya megkísérelte őreit katolikus hitre téríteni, de egy gödörbe vetették, ahol éhen halt. 150 évvel ezelőtt találtak egy könyvet életéről. A 2014-ben megtalált földi maradványai és a mostani személyazonosítás megújította az érdeklődést az élettörténete iránt és ezáltal az Irgalmasság szentévében ráirányul a figyelem az elfeledett vértanúra.

A megerősítést nem sokkal azután tárták nyilvánosság elé, hogy Ferenc pápa jóvá hagyta a japán keresztény szamuráj, Ukon Takayama boldoggá avatását.

(gd)