Jézus békéje a bűn felett aratott győzelemből fakad – Ferenc pápa Regina coeli imája

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 3 [name] => Vatikán [slug] => vatikan [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 3 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 7 [count] => 2387 [filter] => raw [term_order] => 13 [cat_ID] => 3 [category_count] => 2387 [category_description] => [cat_name] => Vatikán [category_nicename] => vatikan [category_parent] => 7 ) )

Május elsején, vasárnap délben Ferenc pápa az evangéliumi szakaszról elmélkedett a Regina coeli elimádkozásakor mondott beszédében. A Szent Péter teret megtöltő hívekhez fordulva felidézte az Utolsó vacsora jelenetét. Kínszenvedése és kereszthalála előestéjén Jézus megígéri az Apostoloknak a Szentlélek ajándékát. Az lesz a Lélek feladata, hogy tanítsa Jézus tanítványainak közösségét és emlékeztesse őket szavaira. Maga Jézus mondja: „S a Vigasztaló, a Szentlélek, akit majd a nevemben küld az Atya, megtanít benneteket mindenre és eszetekbe juttat mindent, amit mondtam nektek” (Jn 14,26).

Tanít és emlékeztet – ezt műveli szívünkben a Szentlélek

Jézus, mielőtt visszatérne az Atyához, bejelenti a Szentlélek eljövetelét, aki mindenekelőtt megtanítja majd a tanítványoknak, hogy egyre tökéletesebben megértsék és befogadják az evangéliumot, hogy tanúságtételükkel élő és cselekvő valósággá tegyék azt életükben. Miközben az Apostolokra – vagyis a „küldöttekre” – bízza az evangélium világméretű hirdetésének küldetését, Jézus megígéri nekik, hogy nem maradnak egyedül: velük lesz a Szentlélek, a Vigasztaló, aki melléjük áll, sőt bennük lakozik, hogy megvédje és támogassa őket. Jézus visszatér az Atyához, de továbbra is elkíséri és oktatja tanítványait a Szentlélek ajándéka által.

Jézussal beteljesedett a kinyilatkoztatás

A Szentlélek küldetésének második aspektusa abban áll, hogy segíti az Apostolokat Jézus szavainak emlékezetében. A Szentlélek feladata, hogy felébressze az emlékezetet, emlékeztessen Jézus szavaira. Az isteni Tanítómester már mindent közölt az Apostolokkal, amit rájuk kívánt bízni: Jézussal, a megtestestült Igével beteljesedett a kinyilatkoztatás. A Szentlélek emlékezteti majd őket Jézus tanításaira az élet különböző konkrét helyzeteiben, hogy azokat megvalósíthassák a gyakorlatban.

Minden nap kérjük a Szentlelket, hogy megértsük Jézus szavait és emlékezzünk rájuk

Ma is ez történik az egyházban, amelyet a Szentlélek világossága és ereje vezet, hogy mindenkihez elvihesse az üdvösség ajándékát, vagyis Isten szeretetét és irgalmasságát. Ferenc pápa kötetlen szavakkal hozzátette: „Például, amikor minden nap – ahogy tanácsoltam nektek – elolvastok egy-egy szakaszt az evangéliumból, előtte kérjétek a Szentlelket: „add, hogy megértsem Jézusnak ezeket a szavait és emlékezzem rájuk”. És utána elolvassátok a szakaszt, minden nap. De előbb imádkozzatok a Szentlélekhez”.

Az önzés megakadályozza, hogy testvérként szeressük egymást

Nem vagyunk egyedül: Jézus mellettünk áll, közöttünk van, bennünk van! Új jelenléte a történelemben a Szentlélek ajándéka révén valósul meg, aki által élő kapcsolatba léphetünk Ővele, a Feltámadt, Keresztre feszített Jézussal. A Szentlélek, aki a keresztség és a bérmálás szentségei révén eltölt bennünket, működik életünkben. Ő vezet bennünket gondolatainkban, cselekedeteinkben, a jó és a rossz megkülönböztetésében; segít, hogy gyakoroljuk Jézus cselekvő szeretetét, önátadását másoknak, különösen a rászorulóknak. Nem vagyunk egyedül! A Szentlélek jelenléte az a béke is, amelyet Jézus ad tanítványainak: „Békességet hagyok rátok!” (27). Ez a béke más, mint aminek megvalósítására az emberek törekszenek. Jézus békéje a bűn, az önzés felett aratott győzelemből fakad. Jézus békéje Isten ajándéka és jelenlétének jele.

A tanítványok ma is megkapják a Feltámadt Krisztus békéjét

Minden tanítvány, aki ma arra kap meghívást, hogy kövesse Jézust, hordozva a keresztet, megkapja a Keresztrefeszített és Feltámadt Krisztus békéjét, győzelmének bizonyosságában és végső eljövetelére várakozva. Szűz Mária segítsen bennünket, hogy engedelmesen fogadjuk be mindennapi életünkbe a Szentlelket, mint benső Tanítómesterünket, és mint Krisztus élő Emlékezetét – zárta a Regina coeli elimádkozásakor mondott beszédét Ferenc pápa.

Array ( [fp_version] => fp7 [cdn_option] => 1 [key] => $932367817361992 [directory] => https://bonumtv.hu/wp-content/player [logo] => [logo_origin] => [brand_text] => BonumTV [text_origin] => 1 [user_name] => admin [password] => f243bedf4f6f57880dc43cc19ea8b3b4fc58fe78 [drive_analytics] => [ga_account_id] => UA-25838769-2 [asf_js] => [asf_test] => [vast_js] => [vast_vpaidmode_global] => ENABLED [vast_redirects_global] => 4 [library] => [script] => [skin] => minimalist [swf] => [swfHls] => [condition] => [asf_css] => [id] => 14967 [loop] => [autoplay] => [autoplay_viewport] => [muted] => [volume] => [preload] => metadata [poster] => [timeline] => timeline-default [subtitles] => [max_width] => [ratio] => [fixed] => [data_rtmp] => [quality] => [qualities] => [fixed_controls] => [background] => [aside_time] => [show_title] => [no_hover] => [no_mute] => [show_mute] => [no_volume] => [no_embed] => [no_share] => [no_buffer] => [live] => [play_button] => [icons_edgy] => [icons_outlined] => [ads_time] => [ad_type] => [fp5_ads] => [vast_adrules] => [fp5_vast_ads] => [vast_vpaidmode] => [vast_redirects] => [title] => CTV 160501 – Regina Coeli [splash] => http://video.bonumtv.hu:8080/2016/HITELET/CTV/160501-REGINACOELI.jpg [width] => 1280 [height] => 720 [description_url] => https://katolikus.tv/jezus-bekeje-a-bun-felett-aratott-gyozelembol-fakad-ferenc-papa-regina-coeli-imaja/ [lightbox] => [hls_plugin] => 1 [formats] => Array ( [application/x-mpegurl] => [video/webm] => [video/mp4] => http://video.bonumtv.hu:8080/2016/HITELET/CTV/160501-REGINACOELI.mp4 [video/flash] => ) [data_config] => Array ( ) [style] => Array ( [background-image] => url(https://video.bonumtv.hu:8080/2016/HITELET/CTV/160501-REGINACOELI.jpg) ) [player_classes] => Array ( [0] => flowplayer-video [1] => flowplayer-video-14967 [2] => flowplayer-14967 [3] => minimalist [4] => timeline-default ) [classes] => Array ( [0] => is-splash [1] => [2] => [3] => [4] => [5] => [6] => [7] => [8] => [9] => [10] => [11] => ) [attributes] => Array ( [0] => [1] => [2] => preload="metadata" [3] => ) [video_data_config] => Array ( ) [clip_config] => Array ( ) [player_config] => Array ( [volume] => 2 [ratio] => 0.5625 [key] => $932367817361992 [analytics] => UA-25838769-2 [brand] => Array ( [text] => BonumTV [showOnOrigin] => 1 ) ) )