Jézus szeretete legyőzhetetlen, a Jó Pásztor örök életet ad juhainak: a pápa Regina Coeli imádsága

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 3 [name] => Vatikán [slug] => vatikan [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 3 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 7 [count] => 2387 [filter] => raw [term_order] => 13 [cat_ID] => 3 [category_count] => 2387 [category_description] => [cat_name] => Vatikán [category_nicename] => vatikan [category_parent] => 7 ) )

A papszentelő szentmisét követően, vasárnap délben, a Regina Coeli elimádkozása előtt Ferenc pápa az evangéliumi szakaszhoz fűzte tanítását. Jézus, a Jó Pásztor, a jeruzsálemi templomszentelés ünnepén kijelenti: „Az én juhaim hallgatnak szavamra, én ismerem őket, s ők követnek engem” (Jn 10,27). Ezek a szavak azt jelentik, hogy senki nem mondhatja magát Jézus követőjének, ha nem hallgatja meg szavát.

Ne csak fülünkkel, hanem szívünkkel is halljuk meg az Úr szavát

A pásztor és a juhok azt a szoros kapcsolatot jelképezik, amelyet Jézus akar mindnyájunkkal kötni. Ő a mi vezetőnk, tanítómesterünk, barátunk, példaképünk, de mindenekelőtt az Üdvözítőnk. „Az én juhaim hallgatnak szavamra, én ismerem őket, s ők követnek engem. Én örök életet adok nekik” (Jn 10, 27-28). Ezek a szavak abszolút biztonságot és végtelen gyöngédséget tükröznek. Életünk teljes biztonságban van Jézus és az Atya kezében. Az elveszett bárányok megmentésért Jézus feláldozta életét.

Senki és semmi nem győzheti le Jézus szeretetét

Ez a misztérium meglepő alázattal minden alkalommal megújul az eucharisztikus asztalon. A juhok ott gyűlnek össze, hogy táplálkozzanak, ott válnak eggyé, egymás között és a Jó Pásztorral. Ezért nem félünk: életünket Jézus már megmentette az örökös kárhozattól. Semmi és senki sem ragadhat el bennünket Jézus kezéből, mert senki és semmi nem győzheti le szeretetét. A gonosz, Isten és teremtményeinek nagy ellensége számos módon megkísérli, hogy elragadja tőlünk az örök életet. Azonban a gonosz semmit nem tehet, hacsak nem nyitjuk meg előtte mi magunk lelkünk kapuját, követve álnok hízelgéseit. Szűz Mária, aki engedelmesen hallgatta és követte a Jó Pásztor hangját, segítsen bennünket, hogy örömmel elfogadjuk Jézus meghívását és váljunk tanítványaivá, éljünk mindig Isten atyai kezének bizonyosságában.

Jézus tanítványai egységesek a szeretetben

A Mennyek Királynője ima után a pápa köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik imájukkal kísérték leszboszi látogatását. „A menekülteknek és a görög népnek elvittem az egyház szolidaritását” – mondta a Szentatya, utalva rá, hogy Bartolomeosz ökumenikus pátriárkával és Jeromos érsekkel együtt kifejezték: az Úr minden tanítványa egységes a szeretetben. A pápa – rögtönzött szavakkal – megosztotta a hívekkel leszboszi tapasztalatát:

„Meglátogattunk egy menekülttábort: Irakból, Afganisztánból, Szíriából, Afrikából, számos országból érkeztek… Egyenként köszöntöttünk mintegy 300 menekültet. Mind a hárman: Bartolomeosz pátriárka, Jeromos érsek és én. Olyan sok volt közöttük a gyerek! Néhányan látták szüleik, társaik halálát, akik közül voltak, akik a tengerbe fulladtak. Olyan sok fájdalmat láttam!” – mondta a pápa, majd így folytatta: „Elmesélem egy fiatalember történetét, még nincs 40 éves. Tegnap találkoztam vele és két fiával. Ő muzulmán, de egy keresztény lánnyal kötött házasságot, kölcsönösen szerették és tisztelték egymást; azonban sajnos terroristák elvágták a torkát ennek a lánynak, mivel nem akarta megtagadni Krisztust és nem akarta elhagyni vallását. Ő egy vértanú! És az a férfi úgy sírt…”

Imádkozzunk az Ecuadorban és Japánban pusztító földrengés áldozataiért

A pápa ezután a szombat este Ecuadorban, illetve az elmúlt napokban Japánban pusztító földrengés áldozataiért kérte a hívek imáit. Isten és a testvérek segítsége nyújtson erőt és támaszt a két nemzet lakosságának.

A Hivatások Világnapja alkalmából arra buzdította a híveket, hogy imádkozzanak papi és szerzetesi hivatásokért. Ismét köszöntötte az újonnan szentelt tizenegy papot, hozzátartozóikat, barátaikat. Minden papot és szeminaristát meghívott szentévi jubileumukra, amelyre június első három napján kerül sor.

Köszöntötte továbbá a Madridból, Brazíliából és Varsóból érkezett zarándokokat, valamint együttérzését fejezte ki mindazoknak, akik munkájuk elvesztése miatt aggódnak. Mindig érvényesüljön a személy emberi méltósága! Végül Ferenc pápa szokásához híven szép vasárnapot és jó ebédet kívánt a híveknek, arra kérve őket, hogy ne feledkezzenek meg róla imáikban.

(vm)