Kikérdezte vallásukról áldozatait

Egy szemtanú szerint kikérdezte a vallásukról áldozatait az a fegyveres, aki csütörtökön tucatnyi embert megölt és legkevesebb húszat megsebesített az Umpqua Városi Főiskolán az Oregon állambeli Roseburgben.

A 20 éves támadó tűzharcba keveredett a rendőrökkel és életét vesztette. Négy lőfegyvert találtak nála. Az áldozatok számáról különböző források ellentmondó adatokat közöltek, ezek alapján 10 és 15 közé tehető a halálos áldozatok száma. Rendőrök nem sebesültek meg az incidensben.

Egy 18 éves diáklány, Kortney Moore a Roseburg News-Review című helyi lapnak elmondta, hogy a támadó belőtt a tanterembe, majd padlóra fektetett mindenkit. Ezután felszólította az embereket, hogy álljanak fel és mondják el, milyen vallásúak és tüzet nyitott.

Arra, hogy milyen hitű hallgatókra lőtt rá a fegyveres, nem tért ki a tudósítás.

oregon_01

Az oregoni mészárlásról Lisa Monaco értesítette Barack Obama elnököt. Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője közölte, hogy a kormányzat továbbra is prioritásként kezeli a lakosságnak a fegyveres erőszaktól való megvédését.

Oregonban egyébként, több más demokrata vezetésű államhoz hasonlóan, a newtowni Sandy Hook iskolában 2012. december 14-i elkövetett ámokfutás után megszigorították a fegyverhez jutás feltételeit.

A háromezer hallgatót oktató Umpqua főiskolán egy műszakban csak egy biztonsági őr teljesít szolgálatot, fegyver nélkül.

oregon_04

Bár hivatalosan egyelőre nem közölték az elkövető kilétét, nevük elhallgatását kérő rendőrségi, illetve kormányzati forrásokra hivatkozva a CBS, a CNN, az NBC és az AP hírügynökség is azt jelentette, hogy Chris Harper Mercer volt a fegyveres.

A The Daily Beast című online magazin úgy értesült, hogy Harper Mercer internetes bejegyzéseiben megvetését fejezte ki az intézményes vallással szemben, konzervatív republikánusként jellemezte magát és az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) terrorszervezet szimpatizánsának mutatkozott. Emellett rokonszenvét fejezte ki Vester Flanagan iránt, aki augusztus végén élő adásban agyonlőtt két roanoke-i tévést és a gyilkosságról maga is felvételt készített.

„Úgy tűnik, minél több embert öl meg valaki, annál inkább reflektorfénybe kerül” – írta Harper Mercer.

A fegyveres támadás áldozatainak számát kezdetben 15-re tették, az állami főügyész később is 13 halálos áldozatról beszélt, a helyi seriff legfrissebb nyilatkozatában ugyanakkor hét sebesültet és tíz halottat említett. Egyes jelentések szerint kilenc áldozatról van szó, a tizedik a támadó, aki tűzharcba keveredett a rendőrökkel, és életét vesztette.