Kongó: megöltek egy asszumpcionista atyát

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 12 [name] => Világ [slug] => vilag [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 12 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 7 [count] => 3080 [filter] => raw [term_order] => 14 [cat_ID] => 12 [category_count] => 3080 [category_description] => [cat_name] => Világ [category_nicename] => vilag [category_parent] => 7 ) )

Miért öltök meg? – ezek voltak Vincent Machozi asszumpcionista atya utolsó szavai vasárnap éjjel Vitungwe-Isale faluban a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén fekvő Észak-Kivu tartományban. A kongói P. Emmanuel Kahindo, a rend helynöke a „La Croix” francia napilapnak adott tájékoztatása szerint éjfél körül katonák érkeztek dzsippeken, betörték a szerzetesház ajtaját és a helyszínen megölték Vincent atyát.

„Miért öltök meg?”

A szemtanúk állítják, hogy a kongói fegyveres erők katonái a gyilkosok. Bár a jelenlevők igyekeztek elbújtatni a célba vett két személyt, a katonák megtalálták Vincent atyát, aki komputerén dolgozott a belső udvaron. Fegyverropogást hallottak és a szerzetes kiáltását, hogy „Miért öltök meg?”. III. Kalamire, a Basho törzsi közösség vezetője, aki a rendházban vendégeskedett, csak azért élte túl a támadást, mert éppen elköszönt az atyától és visszavonult pihenni.

Vincent atyát már többször halálosan megfenyegették

Vincent atyát már többször halálosan megfenyegették. 2003-ban száműzetésbe kényszerült az Egyesült Államokba. Miután visszatért a Kongói Demokratikus Köztársaságba hét támadás elől menekült meg. Többször felemelte hangját a Nande lakosság szenvedései miatt, amelyet a Beni területén jelenlévő fegyveres csoportok okoznak. Kezükben tartják az illegális koltán bányászatot. Ezt az ásványt használják a mobiltelefonok elektronikai részeinek gyártásában. A világ koltán készletének 80%-a Afrikában található, ennek is nagy része a Kongói Demokratikus Köztársaság területén. A bányászat nemcsak az ott élő, Földünk egyes veszélyeztetett főemlősfajainak utolsó populációira, hanem az emberek életére is katasztrofális hatással van. Sok bányában teljesen mindennapos jelenség a gyermekmunka és a rabszolgaság.

Egy másik szerzetes megsérült

Vincent Machozi 1965-ben született. 17 évesen lépett be az asszumpcionista rendbe. Franciaországi tanulmányait befejezve Angers-ben szentelték pappá 1994-ben. A kinshasai szemináriumban tanított, majd a bostoni egyetemen doktorált konfliktuskezelés témában.

Vasárnap egy másik szerzetespap súlyos sérülést szenvedett egy utcai késelésben egy kongói településen, Katwiguruban.

(sv)