Közös nyilatkozat a menekültek humanitárius katasztrófája kapcsán

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 12 [name] => Világ [slug] => vilag [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 12 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 7 [count] => 3080 [filter] => raw [term_order] => 14 [cat_ID] => 12 [category_count] => 3080 [category_description] => [cat_name] => Világ [category_nicename] => vilag [category_parent] => 7 ) )

Ferenc pápa a leszboszi menekülttáborban tett látogatása után Bartolomeosz ökumenikus pátriárkával és Jeromos athéni ortodox érsekkel együtt közös nyilatkozatot írt alá, mellyel az egész emberiség, de főként a felelős vezetők felé fordulnak.

Kolosszális méretű humanitárius válság

„Mi, Ferenc pápa, Bartolomeosz ökumenikus pátriárka és Jeromos, Athén és egész Görögország érseke Leszbosz görög szigetén találkoztunk, hogy kinyilvánítsuk mélységes aggodalmunkat a számtalan menekült, migráns és menedékjogot kérő személy tragikus helyzete kapcsán, akik Európába érkeztek, elmenekülve a konfliktus helyzetekből és sok esetben a megmaradásukat veszélyeztető fenyegetések elől. A világ közvéleménye nem hagyhatja figyelmen kívül ezt a kolosszális méretű humanitárius válságot, mely az erőszak, a fegyveres konfliktusok, az üldöztetés, a családoknak a házaikból való elűzése, a nemzeti és vallási kisebbségek áttelepítése, az emberi méltóság és az alapvető emberi jogok megsértése miatt született meg.

A nemzetközi közösség bátran válaszoljon diplomáciai, politikai és karitatív kezdeményezésekkel

A migráció és az erőszakos áttelepítés tragédiája milliókat érint és ez alapvetően egy humanitárius válság, amely a szolidaritás, az együttérzés, a nagylelkűség valamint az erőforrások azonnali és hatékony felhasználását igényli. Leszboszról felhívással fordulunk a nemzetközi közösséghez, hogy szembenézve ezzel a humanitárius válsággal és a mögötte rejlő okokkal, bátran válaszoljon diplomáciai, politikai és karitatív kezdeményezésekkel, közös erőfeszítéssel akár a Közel-Keleten, akár egész Európában.

Minden eszközzel biztosítsuk, hogy egyének és közösségek megmaradhassanak a szülőföldjükön    

Mint az illetékes egyházaink vezetői, egyek vagyunk a béke utáni vágyban és abban a törekvésben, hogy a párbeszéd és a kiengesztelődés révén mozdítsuk elő a konfliktusok megoldását. Miközben elismerjük a már eddig elvégzett erőfeszítést a  menekültek, migránsok és menedékjogot kérők megsegítésére, felhívást intézünk minden politikai felelős felé, hogy minden eszközt mozgasson meg annak a biztosítására, hogy egyének és közösségek, köztük a keresztények is, megmaradhassanak a szülőföldjükön és éljenek a békés és biztonságos élet alapvető jogával. Sürgős szükség van egy tág nemzetközi egyetértésre és a segítségnyújtás programjára, hogy fenntartsák a jogállapotot, védelmezzék az alapvető emberi jogokat ebben a tarthatatlan helyzetben, hogy oltalmazzák a kisebbségeket, hogy küzdjenek az emberkereskedés és csempészet ellen, hogy kiküszöböljék a veszélyes útvonalakat, melyek az Égei- és a Földközi-tengert átszelik, továbbá hogy gondoskodjanak biztonságos visszatelepítési útvonalakról. Ily módon lesz lehetőség arra, hogy megsegítsék azokat az országokat, melyek közvetlenül elkötelezettek abban, hogy szembenézzenek megannyi szenvedő testvérünk és nővérünk szükségleteivel. Különösképpen is kifejezésre juttatjuk a görög nép iránti szolidaritásunkat, mely saját gazdasági nehézsége ellenére, nagylelkűen válaszolt erre a válságra.

A háború és az erőszak érjen véget a Közel-Keleten

Ünnepélyesen fohászkodunk, hogy a háború és az erőszak érjen véget a Közel-Keleten, hogy legyen igazságos és tartós béke és tisztességes visszatérése mindazoknak, akik arra kényszerültek, hogy elhagyják az otthonaikat. Kérjük a vallási közösségeket, hogy növeljék erőfeszítéseiket a befogadásra, a  segítségre és a bármiféle hitű menekültek védelmezésére. Buzdítunk minden országot arra, amíg ez az átmeneti helyzet kitart, hogy nyújtsanak ideiglenes menedékjogot, hogy adjanak olyan státuszt a menekülteknek, mely alkalmas számukra.

Az Úr szavára előmozdítani a keresztények teljes egységét a társadalmi igazságosság szolgálatával

Európa ma a II. világháború vége óta a legnagyobb humanitárius katasztrófával néz szembe, ezért Krisztus összes tanítványa felé fordulunk, hogy emlékezzenek az Úr szavaira, melyek alapján megítélnek bennünket: „Mert éhes voltam és ennem adtatok… (Mt 25,35-36,40). Az Úr akaratának megfelelően elmélyítjük erőfeszítéseinket a keresztények teljes egységének az előmozdítására. Ismét leszögezzük, hogy a kiengesztelődés  azt jelenti, hogy előmozdítjuk a népen belüli és a népek közötti társadalmi igazságosságot. Szeretnék együtt hozzájárulni ahhoz, hogy a migráns és menekült nők és férfiak emberi és méltó befogadásra találjanak.

A humanitárius válság megoldása közös imádságot kíván

A mai találkozónk adjon bátorítást és reménységet azoknak, akik menedéket keresnek és azoknak is, akik ebben segítik őket. Arra buzdítjuk a nemzetközi közösségeket, hogy védelmezzék az emberi életet minden szinten és abba foglalják bele a vallási közösségeket is. Ennek a szörnyűséges humanitárius válságnak a megoldása megkívánja mindannyiunk közös imádságát.

Leszbosz szigetén, 2016. április 16-án:  II. Jeromos, Ferenc és I. Bartolomeosz

(vl)