Kúria-elnökhelyettes: közönséges gyilkosságok történtek az 1956 utáni megtorlás során

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 8 [name] => Magyarság [slug] => magyarsag [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 8 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 7 [count] => 3997 [filter] => raw [term_order] => 12 [cat_ID] => 8 [category_count] => 3997 [category_description] => [cat_name] => Magyarság [category_nicename] => magyarsag [category_parent] => 7 ) )

A Kúria elnökhelyettese szerint az 1956-os forradalom utáni megtorlás során közönséges gyilkosságok történtek az igazságszolgáltatás felhasználásával.

Kónya István az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában arról beszélt, hogy nem az egykori halálos ítéletek hatályon kívül helyezése a cél, hanem a döntések megsemmisítése, mintha azok meg sem történtek volna.

Azt mondta, hogy a forradalom után nem egyszerűen törvénysértő pereket folytattak le, hanem “előre kitervelt gyilkosságokat” hajtottak végre, és az igazságszolgáltatás érdeke is azt kívánja, hogy “kivezessük a múltunkból ezeknek az ügyeknek emlékét”.

Hozzátette: Nagy Imrének esélye sem volt arra, hogy tisztázza magát. Úgy fogalmazott, hogy az egykori miniszterelnöknek nem peres ügyét tárgyalták a bíróságon, hanem mások által megírt és eldöntött végzete volt.

Kónya István közölte, hogy az ’56 utáni megtorlás részeként 220-250 halálos ítéletet hajtottak végre.