Leszbosz: a pápai út programja. Humanitárius és ökumenikus jellegű látogatás lesz

Csütörtökön délelőtt a Szentszék sajtótermében P. Federico Lombardi szóvivő ismertette az április 16-i utazás programját, amelynek során a pápa fölkeresi a görögországi Leszbosz szigetét, hogy találkozzon az ott befogadott menekültekkel. Amint azt az újságíróknak P. Lombardi elmondta, a pápai út szorosan humanitárius és ökumenikus jellegű lesz, tehát nincs szó semmiféle politikai állásfoglalásról, sem pedig kritikáról a bevándorlás uniós kezelését illetően.

A pápai út programja

A Szentatya szombaton reggel 7 órakor indul Róma Fiumicino repülőteréről és 10.20 perckor érkezik meg Leszbosz szigetére, Mitilene nemzetközi repülőterére. A pápát Alexisz Ciprasz görög miniszterelnök fogadja, majd a következő személyek köszöntik: Bartolomeosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, Jeromos athéni ortodox érsek, végül pedig Fragkiszkosz Papamanolisz ferences püspök, a görög püspöki konferencia elnöke.

10.35-kor Ferenc pápa a repülőtéren magántalálkozót folytat a miniszterelnökkel, majd autóval a 16 km-re található Moria menekülttáborba megy Bartolomeosz pátriárka és Jeromos érsek kíséretében. 11.15-kor találkozik a menekültekkel a Moria-táborban, ahol mintegy 2500 menekültstátuszt kérő tartózkodik. A Szentatya először köszönti a központ 150 kiskorúját, majd további 250 személyt. 12.25-kor Jeromos érsek, majd Bartolomeosz pátriárka, végül pedig Ferenc pápa mond beszédet a menekültek regisztrációs udvarán felállított pódiumon. 12.40-kor közös humanitárius nyilatkozatot írnak alá. Ezt követően a három vallási vezető együtt ebédel nyolc menekülttel a pódium mögötti konténerben. 13.30-kor minibusszal a 8 km-re található kikötőbe mennek, a parti őrség intézményébe. Itt a pápa találkozik a helyi polgárokkal és a katolikus közösséggel, majd megemlékezik a migráció áldozatairól. Ferenc pápa beszédet mond, majd a három vallási vezető röviden imádkozik az áldozatokért. Egy perces csöndet követően három gyermek babérkoszorúkat ad át a pápának, a pátriárkának és az érseknek, amelyeket a tengerbe hajítanak.

14.15-kor minibusszal a 3 km-re található repülőtérre hajtanak, ahol fél háromkor magántalálkozókra kerül sor a pápa és az athéni érsek, a pápa és az ökumenikus pátriárka, valamint a pápa és a görög miniszterelnök között. 15 órakor búcsúztatják el hivatalosan Ferenc pápát, aki 16.30-kor érkezik vissza Róma Ciampino repülőterére.

(gá)