Leszbosz szigetére utazik Ferenc pápa

Megerősítette a hírt a Szentszék Sajtóterme csütörtökön, hogy Ferenc pápa a görögországi Leszbosz szigetére utazik. Az utazásra április 16-án kerül sor Bartolomeosz konstantinápolyi pátriárka és a görög államelnök meghívására. A szigeten Bartolomeosz pátriárkával és Jeromos athéni ortodox érsekkel együtt a pápa találkozik az ott befogadott menekültekkel. A tájékoztatás szerint a látogatás célja támogatást nyújtani a menekültek ügyének és felhívni a figyelmet a migránsválság legégetőbb problémáira Európában.


Felhívás a politikusoknak a cselekvésre

A Vatikáni Rádiónak P. Lombardi így kommentálta a pápa döntését:

Mint tudjuk, a Szentatya mindig kitüntetett figyelmet szentel a mai világ nagy válsághelyzeteinek, különösen amikor szenvedő emberekről van szó, akiknek szükségük van a szolidaritásunkra és a segítségünkre. Éppúgy, ahogy pápasága megkezdésének első hónapjaiban Lampedusára ment, hogy kimutassa közelségét a Földközi-tenger határán Afrika és Olaszország között, most, amikor az Égei-térségben ilyen nagy válság alakult ki, a pápa természetesen konkrétan ki akarja mutatni jelenlétét és aggodalmát. Mivel azonban a keresztény egyház szempontjából nézve alapvetően ortodox területről van szó, az illetékes ortodox elöljárókkal együtt teszi, vagyis a konstantinápolyi pátriárkával és az athéni érsekkel. Ez tehát a szolidaritás és a keresztény közelség ökumenikus szintű gesztusa a menekültek, a migránsok nagy problémája iránt a keresztény egyházak képviselői részéről. Ezzel természetesen a pápa mindenkit a felelősségre és az az elkötelezettségre szólít.

A pápa nem közvetlenül politikai szinten cselekszik, hanem olyan rendkívül jelentős emberi, erkölcsi és vallási jellegű cselekedeteket hajt végre, melyek mindenki felelősségérzetét felébresztik saját feladatának és a társadalomban betöltött helyének megfelelően. A pápa görögországi útja minden bizonnyal felhívás is a politikusoknak, hogy keressenek olyan megoldásokat, amelyek emberibbek, szolidárisabbak és jobban tiszteletben tartják azokat a személyeket, akik szenvednek a mai világ nagy és problémás vándorlásaiban.

(gá)