Londonban kap emléktáblát Vajda Cecília karnagy

A Kodály-módszert Nagy-Britanniában meghonosító Vajda Cecília karnagy tiszteletére helyez el emléktáblát csütörtökön Londonban Westminster City önkormányzata.

Az emléktáblát a westminsteri polgármester jelenlétében Szabadhegy Péter nagykövet leplezi le csütörtökön – közölte a Londoni Magyar Kulturális Központ az MTI-vel.

Mint írják, Londonban eddig csak négy magyar származású kiválóságot tüntettek ki emléktáblával: Bartók Bélát, Kossuth Lajost, Gábor Dénest és Korda Sándort.

Vajda Cecília (1923-2009) a Magyar Rádió kórusának vezetőjeként és a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia professzoraként is dolgozott. Munkássága elismeréseként kapta meg a Magyar Polgári Érdemkeresztet és a Bartók-Pásztory-díjat. 1969-ben Kodály Zoltán ajánlásával és Yehudi Menuhin meghívottjaként érkezett Nagy-Britanniába, hogy a Kodály-módszert bevezesse a nagy-britanniai zeneoktatásba. Kodály szellemében angol zenetanárokat tanított előbb Cardiffban, később Londonban. A Brit Kodály Társaság alapítója volt.

Vajda Cecília 1965-ben Kodály Zoltán ajánlásával utazott Londonba Budapestről, ahol a Liszt Ferenc Zeneakadémián vezénylési gyakorlatot tanított valamint a Magyar Rádió Énekkarának volt karnagya és művészeti vezetője. Yehudi Menuhin meghívására azzal a céllal érkezet az Egyesült Királyságba, hogy növendékeivel megismertesse a magyar zenei nevelés módszereit. A Kodály módszer szellemében zenetanárokat nevelt Cardiffban és Londonban. A magyar kórusművészettel a londoni South Bank kulturális központjában adott nagy sikerű koncertjein ismertette meg a brit közönséget. A magyar zenei kultúráért kifejtett munkásságáért, valamint a magyar zenei nevelési módszer brit meghonosításáért köztársasági elnöki kitüntetésben részesült. 2009-ben alma matere a rangos Bartók-Pásztory díjjal ismerte el jelentős művészi, pedagógiai életművét.