Magyar rendőrök segítenek Szlovéniában

Hamarosan elindulhat az a mintegy 50 magyar rendőr Szlovéniába, akik a szlovén-horvát határ védelmébe kapcsolódnak majd be – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

A főtanácsadó közlése szerint jövő héten írják alá a két állam országos rendőr-főkapitányai az erről szóló megállapodást. Ezt követően „haladéktalanul” útnak indul az ötven rendőr, kiegészülve két, logisztikai feladatok ellátásával megbízott szakemberrel.

Az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtökön, a police.hu oldalon közölte: az együttműködés a magyar és a szlovén belügyminiszterek megállapodása alapján valósulhat meg.

Orbán Viktor miniszterelnök a nyugat-balkáni migráció által érintett országok vezetőinek vasárnapi brüsszeli csúcstalálkozóján azt mondta, Magyarország kész segíteni a migránsútvonalon fekvő államokat.

A magyar kormányfő kifejtette: bár Magyarország már nem a bevándorlók útvonalán fekvő ország többé – ennek megfelelően megfigyelőként vett részt a vasárnapi brüsszeli értekezleten –, mégis fontosnak tartja, hogy segítse azokat az államokat, amelyek a migránsútvonalon találhatók.