Május 10-e a kopt-katolikus barátság napja: a pápa levele Tawadros pátriárkának

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 144 [name] => Kiemelt [slug] => kiemelt [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 144 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 2699 [filter] => raw [term_order] => 66 [cat_ID] => 144 [category_count] => 2699 [category_description] => [cat_name] => Kiemelt [category_nicename] => kiemelt [category_parent] => 0 ) )

“A katolikusok és a koptok közös tanúságot tehetnek az olyan fontos értékekről, mint az életszentség, minden emberi élet méltósága, a házasság és a családi élet szentsége, az Isten által ránk bízott teremtett világ tisztelete” – írja Ferenc pápa május 10-én, a kopt ortodox egyház és a katolikus egyház közötti barátság napján. A Szentatya hangsúlyozza azokat a fontos lépéseket, amelyeket a katolikusok és a koptok közösen tettek meg idáig a kiengesztelődés és a barátság útján, évszázadok csöndje, értetlensége, sőt ellenségeskedése után. A két egyház halad előre a párbeszédben, együttműködve az evangélium hirdetésében és az emberiség szolgálatában. A pápa felidézi Tawadros pátriárkával való találkozóját 2013-ban, Rómában, valamint a szívélyes vendéglátást Kairóban, amelyet Szent Márk széke, a kopt pátriárkátus nyújtott idén januárban és februárban a Katolikus Egyház és a Keleti Ortodox Egyházak közötti Nemzetközi Teológiai Bizottság 13. ülésének.

A barátságnak ebben a megújult légkörében az Úr láttassa meg velünk, hogy a bennünket összekötő kapcsolat ugyanabból a meghívásból és küldetésből született, amit keresztségünk napján az Atyától kaptunk – írja Ferenc pápa. Bár még várjuk azt a napot, amikor ugyanannál az eucharisztikus asztalnál gyűlhetünk össze, már most képesek vagyunk kifejezésre juttatni a bennünket összefűző szeretetközösséget. Napjaink számos kihívásával szemben, koptok és katolikusok arra kaptunk meghívást, hogy evangéliumra épülő közös válaszokat adjunk, tudatában annak, hogy nagyobb az, ami összeköt annál, ami szétválaszt bennünket.

A pápa ezután Egyiptom és a Közel-kelet keresztény közösségeire utalva megállapítja, hogy a térségben sokan súlyos nehézségekkel és tragikus helyzetekkel néznek szembe, különösen Irakban és Szíriában keresztény testvéreink és más vallások közösségei minden nap nehéz megpróbáltatásokat szenvednek el. Ferenc pápa végül azzal a kívánsággal zárja levelét, hogy a nemzetközi közösség bölcsen és igazságosan válaszoljon ezekre a minden eddiginél szörnyűbb erőszakos cselekedetekre.