Márton Áron boldoggá avatási pere

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 8 [name] => Magyarság [slug] => magyarsag [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 8 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 7 [count] => 3997 [filter] => raw [term_order] => 12 [cat_ID] => 8 [category_count] => 3997 [category_description] => [cat_name] => Magyarság [category_nicename] => magyarsag [category_parent] => 7 ) )

Az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Főváros Budapesti Központja 2015. október 28-án mutatja be a Márton Áron boldoggá avatási pere című dokumentumfilmet.

Az 1989-es rendszerváltást követően a Romániában létező katolikus egyházmegyék közül tíz indított boldoggá avatási pert, számszerint tizennégyet. Az erdélyi római katolikus egyházmegye a legendás püspök, Márton Áron perét kezdeményezte. Mit jelent és hol tart ma a hitvalló püspök boldoggá avatási folyamata? Erre keresi a választ a dokumentumfilm, amelyet ezúttal az alkotók és a szakértők jelenlétében láthat a közönség.

Marton-Aron-boldogga-avatas 2

A film három részben dolgozza fel a boldoggá avatás témakörét.
Az epizódok címe: Szülőföldi tanúságtevok (26 perc), Amikor a tanúságtevő maga a történelem (26 perc), Várva a csodát (26 perc).

A film vetítése előtt köszöntőt mond Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere és Elekes Botond, az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója.

A vetítés után Maksay Ágnes rendező Nagy Mihály történésszel, a film szakértőjével, a Román Kulturális Intézet alelnökével, valamint Kasza László brassói káplánnal, Márton Áron boldoggá avatási perének viceposztulátorával beszélget a filmről.

A rendezvény a Kolozsvár 2015 egyesület, az Igen, tessék! mozgalom, az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Mathias Corvinus Collegium együttmuködésében, a Magyar Művészeti Akadémia és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg.

A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi Ágoston-pályázatán támogatta.

Márton Áron Boldoggá avatási pere I-III (Magyar dokumentumfilmsorozat, 78 perc, 2013 – I. Szülőföldi tanúságtevők II. Amikor a tanúságtevő maga a történelem III. Várva a csodát)
Rendező és forgatókönyvíró: Maksay Ágnes
Operatőr: Kötő Zsolt