Mexikóban ma a legveszélyesebb papnak lenni

Az országban az elmúlt 4 év során 15 papot öltek meg. Ezzel Mexikó lett napjainkban a legveszélyesebb ország a papi hivatás gyakorlására, nyilatkozta nemrég Hugo Valdemar, a Mexikói Érsekség szóvivője.

A Katolikus Multimédia Központ szeptember 21-én közzétett jelentése szerint 2012 és 2016 között Mexikóban 14 papot gyilkoltak meg. José Alfredo López Guillén atya a 15. Áldozat, akinek holttestét szeptember 14-én éjjel találták meg.

Valdemar atya a Katolikus Hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy “mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy Mexikó az az ország, ahol napjainkban a legnagyobb veszély fenyegeti a katolikus egyház papjait. Ez igen megdöbbentő, ha például arra gondolunk, hogy Mexikóban veszélyesebb most a helyzet, mint például Szíriában, vagy azokban az országokban, ahol a keresztények az Iszlám Állam fenyegetésében élnek”.

Csupán múlt héten három katolikus papot gyilkoltak meg Veracruz és Michoacán államban. Alejo Nabor Jiménez Juárez és José Alfredo Juárez de la Cruz atyákat elrabolták majd megölték Poza Rica városában, Veracruz szövetségi államban.

López atyát, Janamuato városka plébánosát szeptember 19-én rabolták el Michoacánban. Testét később, szeptember 24-én találták meg Puruándiro közelében.

A mexikói hatóságok tagadni próbálták, hogy a gyilkosságok a szervezett bűnözéshez köthetők, annak ellenére, hogy Veracruz és Michoacán szövetségi államokat már évek óta drogcsempész bandák tartják rettegésben.

Valdemar atya azt nyilatkozta, hogy „az utóbbi három esetben a szövetségi államok igen felelőtlen módon igyekezték letagadni, hogy a szervezett bűnözésnek köze lenne a gyilkosságokhoz”. Szerinte az érintett államok kormányai “nem akarnak tudomást venni a szomorú valóságról saját területükön”.

Hozzátette, hogy a három pap elrablása és megölése “ékesszólóan bizonyítja a helyzet súlyosságát Mexikóban”.

“Ha már a papokat sem tisztelik Mexikóban, amely, mint tudjuk, hagyományosan vallásos ország, akkor képzeljük el, hogyan tekintenek a társadalom többi tagjára. Ha elrabolnak és megölnek egy papot, akkor vajon mit tehetnek a többi emberrel, akik még sérülékenyebbek és védtelenebbek, mint a Katolikus Egyház papjai.”

CNA/EWTN News
Fordította: Tekulics Judit