Nagy a várakozás Örményországban a pápa júniusi útja előtt

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 12 [name] => Világ [slug] => vilag [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 12 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 7 [count] => 3080 [filter] => raw [term_order] => 14 [cat_ID] => 12 [category_count] => 3080 [category_description] => [cat_name] => Világ [category_nicename] => vilag [category_parent] => 7 ) )

Örömmel készül az örmény közösség a pápa látogatására, amelyre június 24-e és 26-a között kerül sor. A Szentszék által közzétett program igen sűrű, a háromnapos úton a pápa lerója kegyeletét az 1915-16-os népirtás áldozatai előtt, együtt imádkozik a békéért és közös nyilatkozatot ír alá az örmény apostoli egyházzal, valamint találkozik a helyi katolikus közösséggel. A Vatikáni Rádió olasz munkatársa Boutros Marayati aleppói katolikus érseket kérdezte a látogatás jelentőségéről.

Megemlékezés az örmény népirtásról

Az örményeket büszkeséggel és nagy-nagy örömmel töltötte el a pápalátogatás híre, elsősorban azért, mert Ferenc pápa jól ismeri az örmények történelmét, és zarándokként érkezik hozzájuk, hogy megemlékezzen vértanúikról. Tavaly április 12-én szentmisét mutatott be az örmény népirtás centenáriuma alkalmából, amelyet az ottománok követtek el 1915-ben. Idén pedig a megemlékezés megkoronázásaként személyesen jön el, hogy fölkeresse ezt a keresztény, mártírok vére öntözte földet és imádkozzon. Az utazásnak ökumenikus jellege is lesz, hiszen találkozik az örmény-ortodox egyház képviselőivel. Egyben bátorítani fogja az örmény katolikusokat, akik jelen vannak Örményországban érsekükkel, papjaikkal, szerzetesnőikkel és minden hívővel, akik a szovjet rezsim után végre szabadon élhetnek és megnyithatták templomaikat. Ferenc pápa látogatása és szentmiséje Gyumri városában nagy bátorítást jelent számukra. Az elnöktől a legutolsó állampolgárig mindenki ott lesz a Szentatya fogadásán. Remélik, hogy látogatása megnyitja a békés élet távlatát előttük a környező országokkal való kapcsolatokat illetően, mint ahogy elősegíti az együttműködést az Örmény Köztársaságban és a diaszpórában élő örmények között – magyarázta a Vatikáni Rádiónak az aleppói örmény főpásztor.

Béke és európai csatlakozás

Örményország számára azért is jelentős a pápa látogatása, mert szeretne belépni az Európai Közösségbe. A háborús gondokkal küzdő nemzet végre békére, megegyezésre vágyik. A Szentatya örményországi tartózkodásának egyik legszebb pillanata lesz, amikor fölkeresi a Khor Virap-i monostort: onnan ugyanis látszik a bibliai Ararát-hegy, amely ma török területen van. Azt üzeni a másik oldalon élő örményeknek, hogy Noé bárkája ott kötött ki, és hogy egy nap népük közel lesz Istenhez azoknak a vértanúiknak köszönhetően, akik Krisztusért adták életüket.

Szent II. János Pál pápa nyomdokain

Ferenc pápa előtt Szent II. János Pál pápa is ellátogatott Örményországba, 2001-ben, amikor az ország a kereszténység felvételének 1700. évfordulóját ünnepelte. Az akkori magánlátogatással szemben most Ferenc pápa utazása nyilvánosabb jellegű lesz, mivel a Szentatya Gyumriba megy, Észak-Örményországba, ahol igen jelentős számú örmény katolikus él. Szabadtéri szentmisét mutat be a városban az ecsmiadzini örmény apostoli katholikosz áldásával, aki elkíséri a pápát. Tehát az erőteljes nyitásról szól Ferenc pápa júniusi örményországi útja – mondta még a Vatikáni Rádiónak Boutros Marayati aleppói katolikus érsek.