Nagyhét a Szentföldön: Ferencesek virágvasárnapi ünnepe

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 12 [name] => Világ [slug] => vilag [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 12 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 7 [count] => 3080 [filter] => raw [term_order] => 14 [cat_ID] => 12 [category_count] => 3080 [category_description] => [cat_name] => Világ [category_nicename] => vilag [category_parent] => 7 ) )

Március 19-én szombaton a Jeruzsálem melletti Betfagé kegyhelyén gyűltek össze a szentföldi ferences kusztódia tagjai, hogy megemlékezzenek Jézus jeruzsálemi bevonulásáról. Betfagé maga főszereplő az eseményekben, az idei Szent Lukács év passiójában ezt olvassuk róla: „Jézus folytatta útját Jeruzsálem felé. Amikor Betfagé és Betánia közelében ahhoz a hegyhez ért, amelyet az Olajfák hegyének hívnak, elküldte két tanítványát ezzel a megbízatással: Menjetek el a szemközti faluba. Ahogy odaértek, találtok ott egy megkötött szamárcsikót, amelyen még nem ült ember. Oldjátok el és vezessétek ide. Ha valaki megkérdezné tőletek: Miért oldjátok el? –, így feleljetek: Szüksége van rá az Úrnak.” (Lk 19,29-30).

A szentföldi ferencesek azért ünnepelték meg már szombaton, Virágvasárnap vigíliáján a jeruzsálemi bevonulás emlékezetét, mert vasárnap már a saját helyükön teljesítettek szolgálatot.

A szentmisét a ferences kusztódia vezetője, Pierbattista Pizzaballa atya mutatta be, rendtársai, helybéliek és zarándokok részvételével. A szentbeszédet P. Artemio Vitores tartotta és arra emlékeztetett, hogy „az evangélium példája nyomán nekünk is be kell fogadni és meg kell hozsannázni Jézust, aki minden nap be akar vonulni az életünkbe”.

A szentmise után a ferences kusztosz megáldotta a most felépített új plébániai épületrészt, melyet a hely szellemének megfelelően a „Kis szamár” névre keresztelt meg. Az új épületszárny közösségi szerepet tölt be, létrejöttét adományoknak köszönheti, melyek főként Latin-Amerikából, Olaszországból, Spanyolországból érkeztek. A betfagéi kegyhely gvárdiánja, Agustin Pelayo testvér elmondta, hogy az új épületegyüttes a Szent Ferenc rezidenciában lakó 68 család számára nyújt közös találkozási helyet. Tarik, a rezidencia egyik lakója, aki ott is dolgozik, így nyilatkozott: „Nagyon fontos számunkra ez a hely, mert korábban nem volt arra lehetőségünk, hogy egymással találkozzunk. Ide pedig eljöhetnek a gyerekek, itt találkozhatnak egymással az asszonyok és ez a hely fogadja azokat, akik a virágvasárnapi jeruzsálemi zarándoklatra itt gyülekeznek”.

(vl)