„Ne ártsatok a tengernek, a földnek, se a fáknak” – Bartolomeosz pátriárka üzenete az óceán napjára

A Jelenések könyvéből vett idézettel „Ne ártsatok se a földnek, se a tengernek, se a fáknak” (Jel 7,3) kezdődik Bartolomeosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka üzenete a június 8-i Óceán világnapra, melynek mottója: „Egészséges óceánokat, egészséges földön”. „A világnap a Teremtőnk egyik legdrágább adományát ünnepli, melyet közös hivatásunk megóvni és megőrizni. Soha nem volt ennyire alapvető feladat földünk ezen drága és nélkülözhetetlen tartalékának a megóvása és megőrzése, mely a táplálkozásnak és a biológiai sokféleségnek egyetlen forrása”.

Riasztó az óceánok savasodása, veszélyben a korallvilág és a tengeri növényzet    

Bartolomeosz pátriárka üzenete keserű képet rajzol az óceánok mai állapotáról, melynek jellemzői: „A globális gazdasági fejlődés eluralkodása, a fosszilis energiahordozóktól való függés, a teremtésvédelem iránti közömbösség, a nem lebomló hulladék óriási tömege, a tengerek savasodása, ami elpusztítja a korallzátonyokat és a tengeri növényzetet”. „Sokan közülünk nem értik meg ezeket a következményeket, melyek sokszor a mi segítségünkkel, néha a bűnrészességünkkel együtt történik. Mindenesetre azok a legsérülékenyebbek, akiknek az élete a tengerektől függ” – írja a pátriárka üzenete.

A tengerek szennyezése alapvető emberi jogokat sért      

„Amikor nem védelmezzük a tengereket, az alapvető emberi jogokat veszélyeztetjük, mert amennyire a vizeket szennyezzük, az visszatükröződik a nyersanyagtartalékok kizsákmányolásában és abban is, ahogy az emberekkel bánunk, főként a perem- és szükséghelyzetben lévő embertestvéreink esetében”. Éppen ezért utal a pátriárka „mindenki felelősségére, hogy értsék meg jól: Az életvitel, akár egyéni akár közösségi szinten, hatással van a környezetünkre”.

Felhívás a párizsi egyezmények betartására

Végül Bartolomeosz pátriárka üzenetében felhívással fordul a világ vezetőihez, hogy „szerezzenek érvényt a párizsi klímacsúcson elfogadott normák jegyében és keressenek új utakat, hogy csökkentsék a széndioxid kibocsátást, továbbá vegyék figyelembe az ajánlásokat az óceánok megóvása és az emberi személyek védelme érdekében. Ahelyett, hogy a fejlődés nyereségérdekelt modelljeit felkarolnák, itt az ideje annak, hogy jogos változásokat hozzanak az egész teremtett világ szépségének és integritásának megóvása érdekében”.