NGM: egyensúlyban a magyar gazdaság

Komoly elismerése a magyar gazdasági fejlődésnek, hogy az Európai Bizottság átsorolta Magyarországot azok közé a tagállamok közé, ahol nem áll fenn makrogazdasági egyensúlyhiány – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán.

A tárca felidézte, az előző években Magyarország még a makrogazdasági egyensúlytalanságot mutató országok között szerepelt.

Magyarországgal kapcsolatban az Európai Bizottság megállapította, hogy a külső és belső eladósodottsághoz kapcsolódó kockázatok mérséklődtek, a gazdaság külső finanszírozási pozíciója erőteljesen javult, elsősorban a folyó fizetési mérleg masszív többletének eredményeként – emelte ki az NGM.

Kormányzati lépések történtek annak érdekében, hogy kiszámíthatóbb legyen a szabályozói környezet a pénzügyi szektorban, alacsonyabb lett a bankadó, valamint csökkent a devizahitelek aránya. A bizottsági dokumentum kiemeli, hogy Magyarország fontos lépéseket tett a finanszírozás megkönnyítése érdekében, kedvezményes hitelprogramokat indított – írják a közleményben.

Az Európai Bizottság szerint Magyarországon a beruházásokhoz nagyban hozzájárultak az uniós források. Általánosságban állapítja meg a Bizottság, hogy szoros az együttműködés a felzárkózó tagállamokkal annak érdekében, hogy a források felhasználása, adminisztrációja, a különböző uniós források kombinációja minél hatékonyabb legyen – közölte az NGM.

A gazdasági mutatók alapján az Európai Bizottság tavaly novemberben állította össze a vizsgálandó tagállamok listáját, amelyen Magyarország is szerepelt. A bizottság megállapította, hogy a vizsgált országok közül hatban nem áll fenn egyensúlyhiány, tizenkét tagállam pedig eltérő mértékben bár, de egyensúlyhiánnyal küzd. Magyarországon nem áll fenn a probléma a brüsszeli testület keddi közlése szerint.