Norcia: Szent Benedek városa április 4-5-én ünnepli Európa fővédőszentjét

Nursiai Szent Benedek, a nyugati szerzetesség atyja 480 körül született az umbriai Norcia városkában. A bencés rend alapítója és regulájának kidolgozója a dél-itáliai Monte Cassino-ban halt meg 547 körül. 1964-ben VI. Pál pápa nyilvánította Európa védőszentjévé, mivel „Szent Regulája” az európai civilizáció létrejöttének egyik fontos tényezője.

Az idei ünnepségek fővédnöke az Európai Parlament

A Szent Benedek ünnepségek, amelyek fővédnökségét idén az Európai Parlament vállalta el, február 27-én kezdődtek a „Pro Pace et Europa Una”, a „Békéért és az egységes Európáért” nevet viselő bencés fáklya meggyújtásával. A fáklyát Ferenc pápa március másodikán áldotta meg a szerda délelőtti általános kihallgatás végén. A fáklya ezt követően március 10-én és 12-én Hollandiában folytatta útját. Április 2-án és 3-án a fáklyavivők Cassino-ból indulva, visszafelé teszik meg „Szent Benedek útját” Norcia felé. A 310 km hosszú, teljes egészében gyalogos zarándoklat során a fáklyavivők megállnak a szent ikertestvérek, Szent Benedek és Szent Skolasztika sírjánál, amely túlélte még a II. világháború rettenetes pusztításait is. 1944. február 15-én bombatámadás rombolta le a várost és at 520 méter magas hegyen épült kolostort. A szent testvérpár sírja ma Montecassino újjáépített székesegyházában tekinthető meg. A fáklyás menet másik fontos állomása Subiaco, ahol Szent Benedek három éven át élt remeteségben. Itt dolgozta ki Regulájának első alapjait.

Ünnepi szentmise, vesperás és körmenet a szent ereklyéivel

A tervek szerint a „Békéért és az egységes Európáért” bencés fáklya április 4-én, hétfőn este fél 10-kor érkezik meg Norcia-ba. A hegyi kisváros Szent Benedek terén a várakozók este 9 órától kezdve megtekinthetik a fáklya idei útjáról készült dokumentumfilmet. A fáklyavivőket a város és a tartomány vallási és polgári vezetői, a környék polgármesterei fogadják ünnepélyesen.

Április 5-én, kedden délelőtt az ünnepi program a hagyományoknak megfelelően látványos középkori történelmi felvonulással kezdődik, majd a város bazilikájában Renato Boccardo püspök, Spoleto-Norcia főpásztora mutat be koncelebrációs szentmisét.

Délután rendezik meg a számszeríj lovagi tornabemutatót, ezt vesperás követi a bazilikában, majd este 6 órakor körmenet halad végig a városon Szent Benedek ereklyéjével.

(vm)