Nőtt a terrorveszély Svájcban

Ueli Maurer svájci védelmi miniszter szerint nőtt a terrorveszély Svájcban, ezért a menedékkérőket fokozottabban kell ellenőrizni. 

Az Európai Unióba érkező jelenlegi migrációs hullámmal olyan menekültek is bejöhetnek, akik közel állnak a dzsihádhoz. A menedékkérőket ezért fokozottabban kell ellenőrizni – mondta a tárcavezető a Basler Zeitung című svájci lap szombati számában megjelent interjúban.

„Mindazonáltal az ellenőrzések sohasem lesznek hibátlanok”

– figyelmeztetett Maurer. A hírszerzési adatok összevetésének lehetőségei is nyilvánvalóan korlátozottak – jegyezte meg. És aki egyszer belépett a schengeni övezetbe, viszonylag szabadon mozoghat. „A menekülteknek az európai országokból Svájcba történő ellenőrizetlen beutazása valódi kockázatot rejt magában” – hangoztatta a konzervatív Svájci Néppárt (SVP) politikusa.

Az idők veszélyesebbé váltak – vonta meg a mérleget a miniszter. Nem zárható ki, hogy az események egy, a térségen túllépő háború felé eszkalálódnak. Az Iszlám Állam több mint terrorszervezet, egy állam jegyeit mutatja, miközben az eddigi határok szétesnek. Nagyon nagy a kiszámíthatatlanság – tette hozzá a svájci védelmi miniszter.