Nyomozás indult a Vatikánban Bertone bíboros lakásfelújításával kapcsolatban

A Szentszék Sajtótermének igazgatóhelyettese, Greg Burke megerősítette, hogy nyomozás indult a Vatikánban Tarcisio Bertone bíboros volt államtitkár lakása felújítási munkálatainak finanszírozásával kapcsolatban.

Két személy ellen folyik a nyomozás sikkasztás gyanúja miatt. Az egyikük Giuseppe Profiti, a római Bambin Gesù gyermekkórház volt főigazgatója, illetve Massimo Spina, a korábbi pénzügyi igazgató. A hírt az Espresso olasz hetilap újságírója, Emanuele Fittipaldi hozta nyilvánosságra az újság legutóbbi számában.

Saját pénzből finanszírozta a bíboros a felújítást

Bertone bíboros ügyvédje (Michele Gentiloni Silveri) közleményben reagált a hírre: a levél, amelyet a bíboros Giuseppe Profitinak küldött 2013. november 8-án teljességgel alátámasztja mindazt, amit a bíboros mindig is állított, vagyis hogy semmit nem akart ráterhelni a Gyermek Jézus Alapítványra (Fondazione Bambin Gesù), és saját maga kívánt forrásokat keresni a lakásfelújítási munkálatok finanszírozására. A későbbiekben, miután a bíboros nem kapott semmilyen támogatást külső személyektől, személyesen fizette a vatikáni kormányzóság által igényelt összeget, tekintettel arra, hogy az ingatlan a kormányzóság tulajdonában áll. Tarcisio Bertone bíboros ismételten leszögezi, hogy soha nem adott utasítást vagy felhatalmazást a Gyermek Jézus Alapítványnak a lakásával kapcsolatos bármiféle kifizetésekre – zárul az ügyvédi közlemény.

(gá)