Olasz dokumentumfilm a Magyarországon áthaladó csempészáruról

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 8 [name] => Magyarság [slug] => magyarsag [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 8 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 7 [count] => 3997 [filter] => raw [term_order] => 12 [cat_ID] => 8 [category_count] => 3997 [category_description] => [cat_name] => Magyarság [category_nicename] => magyarsag [category_parent] => 7 ) )

A Nápoly utcáin árult csempészcigaretta és más hamisított áru útvonalát mutatja be Magyarországon át az Európai Unióba Mimmo Calopresti olasz rendező dokumentumfilmje, amelyre a Corriere della Sera című olasz napilap csütörtöki kiadásában hívta fel a figyelmet.

A Szellemgyár – Az igazság a babámról (La fabbrica fantasma – Verita sulla mia bambola) című ötvenperces dokumentumfilm Nápolyból visszafelé indulva, Milánón és Budapesten át, Nyíregyházáig és a magyar-ukrán határig követi az európai városok utcáin árult hamísított áruk, elsősorban kínai eredetű játékok, valamint a nem ellenőrzött származású kelet-európai cigarettaszállítmányok útját.

A Paolo Butturini olasz újságíró ötlete alapján tavaly ősztől forgatott dokumentumfilm magyarországi helyszíneit nagyrészt rejtett kamerával vették fel, egyebek között a budapesti Józsefváros kínai piacán. Az olasz pénzügyőrségnek a filmben nyilatkozó illetékese hangsúlyozza, hogy a camorra nápolyi bűnszervezet egyik jelentős bevételi forrása a dél-olaszországi város utcáin árult csempészcigaretta, amely Ukrajnából és Románia felől Magyarországon át halad Olaszország felé.

A film szerda esti római bemutatóján Mimmo Calopresti úgy fogalmazott, hogy Magyarország az EU-ba érkező illegális áruforgalom folyosója.

“Magyarországon minden áthalad, Magyarország mindent átenged, csak a migránsokat nem” – mondta.

Az olasz államfői elismerésben részesült film többek között az olasz sajtószövetség (FNSI), a római sajtószövetség, a Corriere della Sera és a Sky olaszországi kereskedelmi televíziócsatorna támogatásával készült.

A filmet a premier előtt több száz római gimnazistának is levetítették, majd a diákok kerekasztal-beszélgetésen vettek részt Raffaele Cantone, az olasz korrupcióellenes hatóságot vezető ombudsman és Giuseppe Pignatone maffiaellenes olasz államügyész részvételével.