Olasz dokumentumfilm a Magyarországon áthaladó csempészáruról

A Nápoly utcáin árult csempészcigaretta és más hamisított áru útvonalát mutatja be Magyarországon át az Európai Unióba Mimmo Calopresti olasz rendező dokumentumfilmje, amelyre a Corriere della Sera című olasz napilap csütörtöki kiadásában hívta fel a figyelmet.

A Szellemgyár – Az igazság a babámról (La fabbrica fantasma – Verita sulla mia bambola) című ötvenperces dokumentumfilm Nápolyból visszafelé indulva, Milánón és Budapesten át, Nyíregyházáig és a magyar-ukrán határig követi az európai városok utcáin árult hamísított áruk, elsősorban kínai eredetű játékok, valamint a nem ellenőrzött származású kelet-európai cigarettaszállítmányok útját.

A Paolo Butturini olasz újságíró ötlete alapján tavaly ősztől forgatott dokumentumfilm magyarországi helyszíneit nagyrészt rejtett kamerával vették fel, egyebek között a budapesti Józsefváros kínai piacán. Az olasz pénzügyőrségnek a filmben nyilatkozó illetékese hangsúlyozza, hogy a camorra nápolyi bűnszervezet egyik jelentős bevételi forrása a dél-olaszországi város utcáin árult csempészcigaretta, amely Ukrajnából és Románia felől Magyarországon át halad Olaszország felé.

A film szerda esti római bemutatóján Mimmo Calopresti úgy fogalmazott, hogy Magyarország az EU-ba érkező illegális áruforgalom folyosója.

“Magyarországon minden áthalad, Magyarország mindent átenged, csak a migránsokat nem” – mondta.

Az olasz államfői elismerésben részesült film többek között az olasz sajtószövetség (FNSI), a római sajtószövetség, a Corriere della Sera és a Sky olaszországi kereskedelmi televíziócsatorna támogatásával készült.

A filmet a premier előtt több száz római gimnazistának is levetítették, majd a diákok kerekasztal-beszélgetésen vettek részt Raffaele Cantone, az olasz korrupcióellenes hatóságot vezető ombudsman és Giuseppe Pignatone maffiaellenes olasz államügyész részvételével.