Őrizetbe vették a kiszivárogtatókat

Bizalmas vatikáni dokumentumok szivárogtatásáért vették őrizetbe a volt vatikáni gazdasági minisztert és egy vele együttműködő lobbistát – írja a Corriere.it.

Bilincsben vitték el Lucio Angel Vallejo Baldát, a Vatikán volt gazdasági- és prefektúraminiszterét. Az 54 éves spanyol egyházi méltóságot azzal gyanúsítják, hogy bizalmas vatikáni iratokat szivárogtatott ki. Vele együtt vették őrizetbe Francesca Immacolata Chaouquit. A 32 éves olasz lobbista ugyanannak a gazdasági és közigazgatási bizottságnak volt a tagja, amelyet Vallejo Balda vezetett korábban, és ahová éppen a spanyol egyházi vezető jelölte őt.

A szombatról vasárnap virradóra végrehajtott őrizetbe vételekről a vatikán szóvivője, Federico Lombardi tett bejelentést. A vatikáni igazságszolgáltatás szerint ők ketten működtek közre, két, még meg nem jelent könyv kiszivárogtatásában. A női gyanúsítottat el is engedték, ő szabadlábon védekezhet, Vallejo Balda viszont zárkában marad.

A szóvivő emlékeztetett rá, hogy a bizalmas vatikáni dokumentumok kiszivárogtatása a vatikáni törvények szerint bűncselekménynek minősül.