Oroszországban megakadályoznák a nemkívánatos külföldi civil szervezeteknek a jogi személyiség létesítését

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 12 [name] => Világ [slug] => vilag [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 12 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 7 [count] => 3080 [filter] => raw [term_order] => 14 [cat_ID] => 12 [category_count] => 3080 [category_description] => [cat_name] => Világ [category_nicename] => vilag [category_parent] => 7 ) )

Kidolgozta az orosz igazságügyi minisztérium annak a törvénynek a tervezetét, amely megtiltaná jogi személyiség létesítését az Oroszországban nemkívánatosnak ítélt külföldi és nemzetközi nemkormányzati szervezetek számára – közölte kedden honlapján a tárca.

“A törvénytervezet az orosz jogi személyek létrehozására, illetve az ezekben való részvételre vonatkozó tilalom bevezetését javasolja a külföldi és nemzetközi nemkormányzati szervezetek számára, amelyek tevékenységét nemkívánatosnak minősítették az az Oroszországi Föderáció a területén ” – fogalmaztak a közleményben.

A jogszabály tervezetét a szövetségi tanács (az orosz törvényhozás felsőháza) javaslatát végrehajtva dolgozták ki.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn “rendkívül veszélyesnek” nevezte a külföldi alapítványok és intézetek részvételét az orosz közoktatásban. Úgy vélekedett, hogy Oroszországnak a haladás érdekében nyitottnak kell lennie az újra, de hangsúlyozta, hogy ezek az – általa konkrétan meg nem nevezett – alapítványok nem felelnek meg az orosz hagyományoknak és kultúrának.

A készülő törvény egyebek között arra is válasz lehet, hogy Barack Obama amerikai elnök 2014 szeptemberében a civil szervezetek globális amerikai támogatását nemzetbiztonsági kérdésnek nevezte, és annak fokozását ígérte. Az elnök utasította a minisztériumokat és kormányzati hivatalokat, hogy rendszeresen konzultáljanak és működjenek együtt civil társadalmi szervezetekkel. Szavai szerint az amerikai kormányszervek szembehelyezkednek azzal, hogy a külföldi kormányok diktálhassák, milyen természetű segítséget nyújthatnak nekik.