P. Lombardi tájékoztatója a Bíborosi Tanács 14. üléséről

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 3 [name] => Vatikán [slug] => vatikan [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 3 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 7 [count] => 2387 [filter] => raw [term_order] => 13 [cat_ID] => 3 [category_count] => 2387 [category_description] => [cat_name] => Vatikán [category_nicename] => vatikan [category_parent] => 7 ) )

Szerdán délután P. Federico Lombardi szentszéki szóvivő tájékoztatót tartott a Bíborosi Tanács 14. üléséről, melyet április 11-13. között tartottak. A kilenc tagú bizottságból egyedül csak a betegeskedő Gracias bíboros maradt távol, Ferenc pápa végig részt vett az üléseken, kivéve a szerda délelőtti általános kihallgatás idejét.

A megbeszéléseken jórészt a már korábban érintett témákat tárgyalták tovább, melyek a Római Kúria reformjával foglalkoztak, figyelembe véve az új Apostoli Konstitúciót. Érintették az Istentiszteleti, a Megszentelt Élet, a Szenttéavatási és a Hittani kongregációk reformját. A Szentatya javaslatára felálló két új dikasztériumot érintő szövegeket újra átolvasták, majd átadták Ferenc pápának és a döntésére bízták azok sorát. Mint ismeretes a „Világiak, a Család, az Élet” és az „Igazságosság, Béke, Migráció” területeiről van szó, mely utóbbi új dikasztériumhoz hozzátartozik a Karitász és az Egészségügyi pasztoráció is.

Az eddig már érintett témákon kívül a C9 bizottság újakat is tárgyalt. Különösen is foglalkoztak az új püspökök kinevezése kapcsán az információszerzés kritériumairól, identitásuk és lelkipásztori küldetésük fényénél vizsgálva a kérdést. Ezen túl megbeszélést folytattak a nunciusok szerepéről is.

A C9 tagjai végül tájékoztatták egymást az újdonságokról: a Gazdasági Titkárság prefektusa a saját területének a dolgairól számolt be, míg O’Malley bíboros a Kiskorúak Védelme Bizottságának tevékenységét ismertette.

A mostani ülésszak zárónapján a bizottság összegezte és rendezte az eddigi ülések hozzászólásait, azzal a céllal, hogy azokat szerves rendszerbe foglalják és így nyújtsák át a pápának, tekintettel az új konstitúcióra. A bíborosi tanács következő ülései: Június 6-7-8, szeptember 12-13-14 és december 12-13-14.

(vl)