P. Zollner: a püspökök a Spotlight megtekintésére buzdítanak

Spotlight (Small)A kiskorúak védelmére felállított pápai bizottság tagja nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak. „Ferenc pápa, itt az ideje a gyermekek megóvásának és a hit helyreállításának” – így fogalmazott Michael Sugar, a Spotlight c. film producere, amikor átvette a legjobb filmért elnyert Oscar-díjat. Az alkotás  a Boston Globe újságíróiról szól, akik 2002-ben feltárták a kiskorúak ellen papok által elkövetett visszaélések számos esetét, amelyeket elhallgatott az egyház. Tom McCarthy, a film rendezője a jezsuiták által alapított Boston College diákja volt, így a téma iránti elkötelezettsége érthető. A Vatikáni Rádió olasz szerkesztősége interjút készített P. Hans Zollner jezsuitával, a kiskorúak védelmére felállított pápai bizottság tagjával, aki egyben a Pápai Gergely Egyetem kiskorúak védelmére felállított központjának elnöke.

Ferenc pápa folytatta XVI. Benedek irányvonalát

„Látszik, hogy mindenki, aki a filmben részt vett a producer üzenetének közvetítésén dolgozott” – fogalmazott Zollner atya. „Ez egy felhívás arra, hogy az egyház tegye azt, amit 2002 óta a filmben bemutatott eseményekkel párhuzamosan már elindított. Az 1990-es évek végétől Ratzinger bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa arra a belátásra jutott, hogy az egyház nem tolerálhatja tovább ezeket a visszaéléseket és azok fedezését a püspökök részéről. Később Benedek pápaként hatalmas lépéseket tett annak érdekében, hogy az egyházat átlátható intézménnyé tegye, amely elkötelezi magát a visszaélések elleni küzdelemben. Ferenc pápa folytatta XVI. Benedek irányvonalát, még jobban megerősítette az egyházi törvényeket és létrehozott a kiskorúak védelmére egy pápai bizottságot. Már gyakorlatba is ültetett néhány intézkedést és további előrelépéseket várunk ezen a téren, amelyek azt a világos üzenetet közvetítik majd, hogy a katolikus egyház vezetése tudatában van a helyzet súlyosságának és tovább akarja folytatni a küzdelmet az igazságért és azért, hogy soha többé ne legyenek áldozatai a visszaéléseknek.”

A Szentszék és az egyes helyi egyházak sokat tettek

Arra a kérdésre, hogy a filmben bemutatott bostoni események óta a Szentszék és a helyi egyházak világszerte sokat tettek-e a kiskorúak védelmében, P. Zollner jezsuita elmondta: „Igen, amit a Szentszék tett, az nagyon egyértelmű. Számos előírás, szigorú törvény született, a Hittani Kongregáció körlevelei kérik a helyi püspöki konferenciákat, hogy küldjék el iránymutatásaik vázlatát arra vonatkozóan, hogy hogyan találkoznak az áldozatokkal, hogyan járnak el a visszaélőkkel, hogyan dolgoznak a visszaélések megelőzésén. Sokat tett a Szentszék és hasonlóképpen az  egyes helyi egyházak is. Tehát az ilyen filmek és az Oscar-díj átadáson elhangzott szavak további lendületet adnak ennek a munkának, amit pl. 2012-ben a Pápai Gergely Egyetemen kezdtünk el egy nemzetközi konferencián.”

Gyermekvédelmi Központ felállítása

„A gyógyulás és a megújulás felé címet viselő akkori szimpóziumon, amelyen 110 püspök vett részt a világ minden püspökkarából, megtörténtek az első lépések Afrika és Latin-Amerika területein is, ahová a téma akkoriban még nem érkezett el. A Gyermekvédelmi Központ felállításával pedig azon dolgozunk, hogy lassanként kiépítsük a helyi szakemberek hálózatát, akik tudják, hogyan reagáljanak, hogyan teremtsenek biztonságos teret a gyermekek és a serdülők számára” – hangsúlyozta a kiskorúak védelmére felállított pápai bizottság tagja.

Charles Scicluna, Málta érseke mindenkinek ajánlja, a püspököknek is, hogy nézzék meg ezt a filmet

Arra vonatkozóan, hogyan fogadták ezt a filmet az egyházi emberek, akik a szexuális visszaélések elleni küzdelemben elkötelezettek, P. Zollner hangsúlyozta: „egy nagyon tekintélyes hang, Charles Scicluna, Málta érseke nyilatkozott a film kapcsán. Ő tíz évig volt ügyész és személyesen is elkötelezte magát a papok által elkövetett ilyen bűntények üldözésében (Joseph Ratzinger bíborossal együtt dolgozott 2002 óta ezeken az ügyeken). Néhány napja Scicluna érsek nyilvánosan kijelentette, hogy mindenkinek ajánlja, a püspököknek is, hogy nézzék meg ezt a filmet (La Repubblica olasz napilapnak nyilatkozott február 17-én). Egy ausztrál püspök is hasonlóképpen nyilatkozott… A filmet, annak üzenetét és ábrázolásmódját is nagyra értékelik. Püspökök ajánlják tehát püspöktestvéreiknek a film megtekintését, ami erős felhívás a reflexióra, vegyék komolyan a film központi üzenetét, hogy a katolikus egyház lehet és legyen is átlátható, igazságos és elkötelezett a visszaélések elleni küzdelemben. Tegyen meg továbbá mindent, hogy ezek soha ne ismétlődjenek meg többé” – nyomatékosította P. Zollner.

Mi magunk nagy bátorsággal vagy képesek vagyunk szembe nézni a dolgokkal, vagy előbb vagy utóbb arra kényszerülünk, hogy ezt megtegyük

„Fontos azt megérteni, mit is kell megváltoztatni viselkedésünkben, amelyet olaszul a közismert „omertà” (cinkos hallgatás) szóval fejezhetünk ki. Ez pedig az elhallgatás,  és a szándék, hogy a dolgok megoldását azok szőnyeg alá söprésével intézzük el, valamint az elrejtőzés, hogy így majd minden elmúlik. Meg kell érteni, hogy semmi sem múlik el. Végre tudatára kell ébredni, vagy nagy bátorsággal képesek vagyunk szembe nézni a dolgokkal mi magunk, vagy pedig előbb-utóbb arra kényszerülünk, hogy ezt megtegyük. Azt gondolom, hogy ez a film egyik központi üzenete” – nyilatkozta P. Hans Zollner jezsuita a Vatikáni Rádió olasz adásának adott interjújában.

(sv)