Pakisztán: a kormány nézzen szembe a fundamentalizmussal

A vallás nevében gyilkolni elfogadhatatlan, főként, ha ártatlanok, sőt egyenesen nők és gyermekek az áldozatok. A katonai válaszon túl a pakisztáni kormánynak fel kell kutatnia és ki kell irtania ennek az erőszakos fundamentalizmusnak a gyökereit – jelente ki a pakisztáni püspöki konferencia Igazságosság és Béke bizottságának dokumentuma.

Meg kell erősíteni az állampolgárok védelmét

A püspöki bizottság mélyen elítéli az erőszakos merényletet, amely Húsvét napján sújtotta Lahor városát. „Bár a keresztények ellen irányult a támadás, sok más testvérünk is meghalt, akik vasárnap fölkeresték a parkot. Imádkozzunk a merénylet minden áldozatáért, akik mindenekelőtt pakisztániak voltak” – olvassuk a dokumentumban. Az ország miniszterelnöke és a hadsereg vezetője elítélte a történteket. A püspökök most azért emelik föl a szavukat, hogy a felelőseket az igazságszolgáltatás elé állítsák, illetve erősítsék meg az állampolgárok védelmét, főleg ami a kisebbségeket és a kiszolgáltatottabb társadalmi rétegeket illeti.

A pakisztáni kormánynak válaszolnia kell az intolerancia okaira

Nem elegendő ugyanakkor a hadsereg adta válasz. A végrehajtó hatalomnak el kell végeznie a feladatát, ugyanakkor válaszolnia kell ennek az intoleráns tettnek az okaira. Széles skálán kell odahatni azért, hogy kiiktassák ezeket a tényezőket, amelyek nemcsak Pandzsáb tartományban, hanem Pakisztán más részein is túlerőben vannak, és nyilvánvalóan ellentétben állnak a joggal és az állami törvénnyel.

Az egyház megbocsátást, toleranciát és békét kér

Pakisztánban a létbizonytalanság egyre nyilvánvalóbb. „Imádkozzunk Jézus Krisztushoz, hogy adja meg a népnek a megbocsátást, a toleranciát és a békét. Isten adjon az áldozatok családjának elég erőt ahhoz, hogy elviseljék szeretteik elvesztését” – zárul a pakisztáni püspöki konferencia Igazságosság és Béke bizottságának dokumentuma.

(gá)