Pápai tervek szerint a visszaéléseket hanyagul kezelő püspökök kirugás előtt állnak

A BBC tájékoztatása szerint Ferenc pápa jóváhagyta azokat az intézkedéseket, amelyek lehetővé teszik azon magas rangú egyházi vezetők leváltását, akik hanyagul kezelték a gyermekmolesztálási ügyeket.

A dekrétum arra a régóta aktuális kérdésre ad választ, amit a pedofil botrányok áldozatai és támogatóik kérnek, hogy a püspökök amennyiben nem védik meg a saját nyájukat legyenek elszámoltathatóak.

A hatályban lévő, molesztálásokra vonatkozó törvényeket meg kell szigorítani – mondta Ferenc pápa. Ugyanakkor beismerte, hogy a kánon már rendelkezik afelől, hogy ha a püspök hanyag vagy nemtörődöm, akkor el kell távolítani a funkciójából, de kiemeli, hogy szeretne pontosabb meghatározást afelől is, hogy milyen komoly okok azok, ami miatt eltávolítható egy püspök.

“Szeretnék pontosítani, hogy ezek között az úgynevezett komoly okok között van a püspökök könnyelműsége abban, ahogyan funckiójukat gyakorolják különösen azokban az esetekben, amikor szexuális erőszakról van szó a tizenévesek vagy védtelen felnőttek esetében” – írja Ferenc pápa.

Frederico Lombardi szentszéki szóvívő szavait az AFP hírügynökség idézte afelöl, hogy a pápa egy külön bizottságot alapított ügyvédekből, hogy segítsenek neki meghozni döntéseket a püspökök elbocsájtásával kapcsolatosan.

A pápa motu proprio (saját indítatású) rendeletete kihangsúlyozza, hogy az egyház “szereti az összes fiát, de gondoskodik és megvédi különös figyelemmel azokat, akik a leggyengébben és a legvédtelenebbek”.

Ez megmagyarázza azokat a követelményeket a papoknak és különösen a püspököknek, hogy kiemelt igyekezettel járjanak el ebben az ügyben – mondta a pápa. Néhány püspök ugyanis a nemi erőszakos eseteket személyi áthelyezéssel fedte el ahelyett, hogy feljelentette volna őket a rendőrségen.

Ferenc pápa még 2014-ben felállított a Vatikánban egy bizottságot a papok rossz cselekedeteinek feltárását követő legjobb eljárásmód meghatározására.

A Római Katolikus Egyház az utóbbi 15 évben védekezésre kényszerült a papok pedofil botrányainak nem megfelelő kezelése miatt.

 

Fordította: Enyedi László


Frissítés 2016.06.04, 23:40

[box type=”note” bg=”#F2F2F2″ color=”#262626″ border=”#F2F2F2″ radius=”0″ fontsize=”16″]Ferenc pápa Motu Proprio-ja öt fejezetben pontosítja a bevezetőben felvetett elmozdítás lehetőségét. [/box]
Ferenc pápa „Come una madre amorevole”, „Mint egy szerető anya” című Motu Proprio-ja olasz nyelven itt tanulmányozható.