Párizs és Berlin a reformok felgyorsítására kérte az új kijevi kormányt

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 12 [name] => Világ [slug] => vilag [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 12 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 7 [count] => 3080 [filter] => raw [term_order] => 14 [cat_ID] => 12 [category_count] => 3080 [category_description] => [cat_name] => Világ [category_nicename] => vilag [category_parent] => 7 ) )

Francois Hollande francia államfő és Angela Merkel német kancellár a reformok felgyorsítására szólította fel pénteken az új ukrán kormányt, mindenekelőtt az ország modernizálása, a korrupció elleni harc és az igazságügy területén, valamint gyors javulást szorgalmazott a békefolyamatban az ország keleti részén.

“A kormányváltással létrejött új lendületnek gyors és konkrét eredményekben kell jelentkeznie” – hangsúlyozta közleményében a francia elnökség, miután a két ország vezetője telefonon beszélt Petro Porosenko ukrán államfővel.

Az ukrán parlament elfogadta csütörtökön Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök lemondását, és a Petro Porosenko elnök mögötti tömörüléshez tartozó Volodimir Hrojszman eddigi házelnököt választotta meg kormányfőnek, aki az Ukrajnát fenyegető három fő veszélyként a korrupciót, a nem hatékony államirányítást és a populizmust nevezte meg.

Francois Hollande és Angela Merkel arra bátorította az új ukrán vezetést, hogy “gyorsítsa fel a belső reformokat a 2014 óta megkezdett jelentős lépések folytatásaként, elsősorban az ország modernizálása, a korrupció elleni harc és az igazságügyi reform területén” – olvasható a közleményben.

A két vezető támogatásáról biztosította az új kijevi kormányt, amelyet arra kértek, hogy tegyen erőfeszítéseket a békefolyamat előmozdítására a kelet-ukrajnai konfliktus befejezése érdekében.

A békefolyamatot szabályozó minszki megállapodások végrehajtása – amelyet a francia elnök és a német kancellár védnöksége alatt írták alá a felek tavaly februárban – akadozik, és emiatt Kijev és Moszkva egymásra mutogat.

“Az erőfeszítéseknek a biztonságra kell összpontosulniuk, azaz a tűzszünet betartására, a foglyok szabadon engedésére, a humanitárius kérdésekre, valamint a válság politikai rendezésének feltételeire, amely első lépésben a választások megrendezésével kezdődik” Ukrajna keleti részén – fogalmazott a közlemény tanúsága szerint a francia és a német vezető.