Pell bíboros tanúvallomást tett az ausztrál Királyi Bizottság előtt

George Pell bíboros, a vatikáni Gazdasági Titkárság prefektusa videó-összeköttetésen keresztül négyórás tanúvallomást tett február 28-án, vasárnap este egy római hotelből az ausztrál Királyi Bizottságnak, amely nyomozást folytat arról, hogy a különböző intézmények hogyan kezelték a szexuális visszaéléseket az országban. Vallási intézmények mellett állami szervekre, iskolákra és közösségi csoportokra – például sportegyesületekre – is kiterjed a vizsgálódás, amely várhatóan több évet vesz igénybe. Az ausztrál püspökök a bizottság létrehozását üdvözölték és megállapították: sajnos ilyen visszaélések a családokban, különféle közösségekben és intézményekben is előfordulnak, az nem korlátozódik az egyházakra.

„Nem azért vagyok itt, hogy védelmezzem a védhetetlen”

Pell bíboros többször is támogatásáról biztosította a bizottság munkáját és esküt tett, hogy egyenként találkozik az áldozatokkal, akik Rómába utaztak. A bíboros reményének adott hangot, hogy a következő napok végül mindenki számára gyógyuláshoz vezetnek. Tanúvallomása során elismerte, hogy az egyház nem jól kezelte a szexuális visszaélések ügyét a múltban. „Nem azért vagyok itt, hogy védelmezzem a védhetetlen. Az egyház hatalmas hibákat követett el és azon dolgozik, hogy orvosolja ezeket. Az egyház számos helyen, Ausztráliában mindenképpen, elrontott dolgokat és csalódást okozott az embereknek” – hangsúlyozta Pell bíboros.

A vasárnapot követő három nap során a bíborosnak további bizonyítékokat kell nyújtania a meghallgatások során – tájékoztat a Vatikáni Rádió angol nyelvű adása.

A bizottság az 1970-es és 80-as években kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaéléseket vizsgálja, amikor George Pell atya, Melbourne és Sydney későbbi érseke az akkori püspök mellett dolgozott – írja az ANSA olasz hírügynökség.

(sv)