Portugál püspöki konferencia: Eltökélt nem az eutanáziára

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 12 [name] => Világ [slug] => vilag [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 12 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 7 [count] => 3080 [filter] => raw [term_order] => 14 [cat_ID] => 12 [category_count] => 3080 [category_description] => [cat_name] => Világ [category_nicename] => vilag [category_parent] => 7 ) )

A portugál püspöki konferencia  április 4-étől 7-ig Fatimában tartotta közgyűlését és teljes egészében elutasította az eutanáziát. A püspökök éppen akkor hangsúlyozzák az egyház tanítását, amikor az országban társadalmi vita folyik az eutanáziáról és az asszisztált öngyilkosságról. A javaslatot egy olyan állampolgári csoport terjesztette be, mely a „Jogot méltósággal meghalni” jelszót tűzte zászlajára és elégséges aláírást gyűjtött ahhoz, hogy a lisszaboni parlamentben napirendre tűzzék a kérdést.

Ebben az összefüggésben a portugál püspöki konferencia leszögezi, hogy miközben az eutanázia véget vet az ember életének, az egyház a maga oldaláról meg nem szűnően védelmezi az életet, mint az ember legfőbb értékét, elutasítva a halál kultúrájának minden formáját.

A portugál püspökök a migráció kapcsán fájdalmuknak adnak hangot a halálesetek miatt és panaszt emelnek az európai közösség ellehetetlenülése miatt. A portugál püspökök továbbra is támogatják azokat, akik hazájukban maradnak a háborús helyzet ellenére, illetve arra szólítják fel a híveket, hogy tevékenyen támogassák a Ferenc pápa kezdeményezésére meghirdetett gyűjtést Ukrajna javára április 24-én. A püspökök a házassági érvénytelenítési eljárások megnövekedett száma miatt az egyes egyházmegyékben szakértőkből álló csoportokat állítottak fel, amelyek ezekkel az esetekkel foglalkoznak Ferenc pápa rendelkezésének megfelelően.

(vl)