Raї patriárka irgalmasságért imádkozik Libanon és a Közel-Kelet számára

Libanon nem képes legyőzni a jelenlegi politikai, gazdasági és intézményi válságot, a közel-keleti háborúk pedig sosem érnek véget Isten irgalma nélkül. Ez Béchara Raї bíboros, a maroniták antióchiai pátriárkája vasárnapi homíliájának központi gondolata, amelyet az Isteni Irgalmasság ünnepe alkalmából bemutatott szentmisén mondott.

Irgalmasság nélkül nem menthető meg Libanon

Nincs értelme Libanon megmentésében reménykedni, ha a vezetők szívében nem lakik irgalmasság. Utalt a politikai patthelyzetre, amely közel két éve megakadályozza egy új elnök megválasztását. A palesztinai, iraki, szíriai és jemeni konfliktusok és a menekültválság politikai megoldása csak az irgalmasságból származhat. A keresztény hitnek tükröződnie kell a cselekedetekben.

Keresztényközi csúcstalálkozó

A libanoni és a közel-keleti helyzet állt a maronita pátriárkátus székhelyén, Bkerkében megrendezett április 4-ei keresztényközi csúcstalálkozó középpontjában. Az volt a célja, hogy a libanoni keresztény közösség közös álláspontot alakítson ki több kérdésben, kezdve az elnöki poszt betöltetlenségével. A napirendi pontok között szerepelt a nemzeti egység védelme, a különböző közel-keleti erőszakgócok, a vallási szélsőségesség és a terrorizmus elleni küzdelem, az arab országok közötti kapcsolatok aggasztó romlása, a palesztin kérdés és a menekültek befogadása.

A keresztények exódusa népirtás

A tanácskozásról kiadott sajtóközleményben a libanoni keresztény vezetők rámutatnak: sürgősen meg kell választani az új elnököt, mert hiánya súlyosan ránehezedik az állami intézmények működésére. Továbbá elítélik a keresztények exódusát Szíriából és Irakból, amelyet a török birodalom idején végrehajtott örmény népirtáshoz hasonlítanak. A menekültválság kapcsán a libanoni keresztény egyházak politikai megoldásra szólítanak fel, a menekültek száma ugyanis meghaladta már a két milliót Szíriából, Irakból és Palesztinából. Azt kérik számukra, hogy térhessenek vissza otthonaikba, mert Libanon már nem képes befogadásukra.

Nemet kell mondani Szíria megosztására

A keresztény vezetők aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a szíriai konfliktus az ország etnikai és vallási megosztottságához vezethet. Ennek pedig elkerülhetetlen következményei lehetnek Libanonra nézve, amely az egyetlen sok felekezetű ország a régióban. Ezekben a napokban a szíriai III. Gregorius Laham görög-melkita pátriárka és libanoni politikai képviselők is hasonló aggodalmukról nyilatkoztak.

(sv)