Róma támogatja a menekültbefogadást elutasító országok szankcionálását

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 12 [name] => Világ [slug] => vilag [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 12 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 7 [count] => 3080 [filter] => raw [term_order] => 14 [cat_ID] => 12 [category_count] => 3080 [category_description] => [cat_name] => Világ [category_nicename] => vilag [category_parent] => 7 ) )

Olaszország támogatja az Európai Bizottság javaslatát, hogy vizsgálják felül a befogadás szabályait, arra kényszerítve a tagállamokat, hogy vagy fogadják be a migránsok egy részét, vagy ha erre nem hajlandóak, nyújtsanak pénzügyi hozzájárulást – jelentette ki Sandro Gozi olasz EU-államtitkár csütörtökön a firenzei European University Institute-ban rendezett európai szemináriumon.

Az EU helyzetéről rendezett találkozón Sandro Gozi kijelentette, az Európába érkező “migránsok elosztása” azért nem működött, mivel egyes tagállamok nem teljesítették kötelezettségeiket. “Ez elfogadhatatlan” – hangsúlyozta.

Az olasz kormánypolitikus arra utalt, hogy az Európai Bizottság szerdán bemutatott menekültügyi javaslata szerint a menekültek befogadásától ideiglenesen elzárkózó tagállamnak a méltányossági mechanizmus alapján minden egyes áthelyezett menedékkérő után 250 ezer euró (mintegy 77,7 millió forint) “szolidaritási hozzájárulást” kell fizetnie annak az országnak, amely befogadja helyette a menekülteket.

Sandro Gozi hozzátette, hogy a migráció és a biztonság kihívásaira “igazi” választ kell adni. “A szabadságunkról való lemondással, vagyis a schengeni övezet felrúgásával és a nemzeti határokhoz való visszatéréssel nagyon sokat veszítünk és semmit nem nyerünk, ami a biztonságot illeti (…) ez nem segít a migráció könnyebb kezelésében sem” – mondta. Gozi úgy vélte, a migrációs helyzettel szemben a jó “válasz nem a kevesebb szabadság, hanem a közös határvédelmi politika”.

Az olasz EU-államtitkár szerint előrelépést az Európa külső határait védő közös európai határrendőrség felállítása jelenti. Ezen kívül az Európa és az afrikai államok közötti együttműködést szorgalmazta: az EU az afrikai fejlesztést segítse, az afrikai államok pedig ezért cserébe kötelezzék el magukat a migráció ellenőrzésére és az emberkereskedelemmel szembeni küzdelemre.

“Ez a megoldás nem születik meg néhány hét alatt, de igazi politikai fordulatot képviselhet” – hangoztatta Sandro Gozi, emlékeztetve, hogy ezeket a javaslatokat tartalmazza a Migration Compact-csomag is, amelyet Olaszország nyújtott be az Európai Bizottságnak. Az olasz migrációs-csomag szerinte már a júniusi EU-csúcson napirenden szerepelhet.

Az IlSole24Ore című olasz gazdasági napilap csütörtökön római belügyi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az Európai Bizottság menekültügyi javaslata “nem tetszik Olaszországnak”, mivel a jelenleginél is több terhet és még “nehezebb” procedúrákat jelenthet az elsődleges befogadó országok, vagyis Olaszország és Görögország számára.

Az olasz kormány adatai szerint az év eleje óta több mint 28 ezer migráns érkezett Olaszországba, többségük Líbia és Egyiptom partjairól. Ez a tavalyi év ugyanezen időszakához képest kevesebb mint nyolc százalékos növekedést jelent.