Szakértő: Cameron offshore-érintettsége a EU-ból való kilépés híveit erősíti

David Cameron brit miniszterelnöknek a panamai offshore-botrányban való érintettsége és az ehhez hasonló ügyek mind a Nagy-Britannia unióból való kilépését támogatókat erősíti – mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

A szakértő a hasonlóan a kilépéspártiakat erősítő problémák közé sorolta a terrorizmust és a migránsválságot. Pedig éppen ezek az ügyek olyanok, amelyeket Nagy-Britannia egyedül képtelen lenne megoldani – fűzte hozzá.

Ha a szavazáskor mégsem a kilépést támogatók nyernek, az valószínűleg a skót és ír lakosságnak lesz köszönhető, hiszen nekik “jól felfogott érdekük az EU-ban maradni” – folytatta. Példaként említette Észak-Írország helyzetét, amely éppen rendeződött, de ha az ország kilép az unióból, akkor a most gyakorlatilag nem is létező határ újra falként emelkedne a terület és Írország közé. Skócia pedig már be is jelentette, hogy ha győznek a kilépéspártiak, akkor ők újra szavaznak a Nagy-Britanniáról való leválásról – tette hozzá Gyarmati István.