Három hónapig a Pannonhalmi Bencés Főapátságban látható az Ernst-kódex

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 8 [name] => Magyarság [slug] => magyarsag [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 8 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 7 [count] => 3997 [filter] => raw [term_order] => 12 [cat_ID] => 8 [category_count] => 3997 [category_description] => [cat_name] => Magyarság [category_nicename] => magyarsag [category_parent] => 7 ) )

A Szent Márton-év alkalmából három hónapra kölcsönadta az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) a Pannonhalmi Bencés Főapátságnak az Ernst-kódexet – közölte az apátság az MTI-vel.

A 12. század végén másolt Ernst-kódex valószínűleg a pannonhalmi scriptóriumban (másolóműhelyben) készült. A kódex Szent István kis és nagy legendájának legkorábbi másolatát, illetve Sulpicius Severus Szent Márton-életrajzát, valamint rövidebb, a szentről szóló szövegeket is tartalmaz.

“Jelképes erejű, hogy az Ernst-kódex, ha csak három hónapig is, de anyamonostorában és azon belül az ország legrégebbi, ezeréves múltú könyvtárában vendégeskedik” – olvasható a közleményben.

Az Ernst-kódex 1934 óta az OSZK tulajdona, és még sosem adták kölcsön ilyen hosszú időre.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából hirdette meg a Szent Márton-emlékévet, a kormány pedig tavaly márciusban nyilvánította emlékévvé 2016-ot. Az emlékév során számos tudományos, kulturális és lelkiségi programot szerveznek, többségüket Szombathelyen és Pannonhalmán.