Szentszék: tárgyalások folynak a pápa görögországi útjáról

P. Federico Lombardi szentszéki szóvivő szerdán reggel rövid nyilatkozatot tett közzé, melyben kijelentette: „Vannak kapcsolatok a görög polgári és egyházi hatóságokkal Ferenc pápa esetleges görögországi útjáról. Mindazonáltal a Szentszék részéről eddig semmiféle hivatalos közlemény nem jelent meg az utazás pontos körülményeiről, hogy arra mikor és hol kerül sor”.

Az athéni kormány a maga részéről megerősítette, hogy Ferenc pápa és I. Bartolomeosz ökumenikus pátriárka árpilis 14-15-én Leszbosz szigetére látogat, hogy együtt juttassák kifejezésre a migránsok és menekültek iránti szolidaritásukat. Az athéni kormánynyilatkozat szerint Alekszisz Ciprasz görög kormányfő és Jeromos athéni ortodox érsek is elkíséri a pápát és a pátriárkát. A tervbe vett út mintegy folytatása annak a szolidaritásnak, mellyel Ferenc pápa rögtön megválasztása után a dél-olaszországi Lampedusa szigetére sietett, hogy imádkozzon a tengerbe fulladt menekültekért.

A Vatican Insider honlap szerint a tervbevett leszboszi látogatás vélhetőleg a pápa áprilisi irgalmasság-pénteki sorozatának következő eseménye lesz. Mint ismeretes, Ferenc pápa az irgalmasság-szentév során havonta egyszer egy pénteki napon látogatást olyan helyen, ahol nyomatékkal képviseli az isteni irgalmasságot.

(vl)