Szentszéki ENSZ-megfigyelő: módszeres kegyetlenkedés folyik a keresztények ellen

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 144 [name] => Kiemelt [slug] => kiemelt [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 144 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 2882 [filter] => raw [term_order] => 66 [cat_ID] => 144 [category_count] => 2882 [category_description] => [cat_name] => Kiemelt [category_nicename] => kiemelt [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 3 [name] => Vatikán [slug] => vatikan [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 3 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 7 [count] => 2387 [filter] => raw [term_order] => 13 [cat_ID] => 3 [category_count] => 2387 [category_description] => [cat_name] => Vatikán [category_nicename] => vatikan [category_parent] => 7 ) )

Meg kell védeni a vallásszabadságot és a többi emberi jogot. Meg kell állítani a keresztényeket és más vallásúakat sújtó szörnyűségeket (Defending Religious Freedom And Other Human Rights: Stopping Mass Atrocities Against Christians And Other Believers): ezzel a címmel tartottak április 28-án összejövetelt az ENSZ New York-i székhelyén. Az ülésre a Szentszék állandó ENSZ-missziója, valamint a „CitizensGo”, a „MasLibres” és az „In defens of christians” – nevű szervezetek együttműködésével került sor.

Globális szolidaritás az emberi méltóság védelmében

Amikor az emberi méltósággal oly nagy megvetéssel bánnak, mint napjainkban, akkor a világnak globális közösséggé kell alakulnia, ahol mindenkinek ki kell tűnnie a szolidaritásban és az önfeláldozásban, hogy megvédje, segítse és konkrétan szeresse felebarátját. Bernardito Auza érsek, szentszéki állandó ENSZ-megfigyelő ezt hangsúlyozta felszólalásában, melyet a Közel-Keleten, Afrikában és más helyeken üldözött és bántalmazott keresztények és egyéb vallási kisebbségek helyzetének szentelt.

Ferenc pápa beszéde az ENSZ közgyűlésén

Az érsek Ferenc pápának tavaly szeptemberben, az ENSZ New York-i üvegpalotájában mondott beszédéből indult ki. A pápa akkor emlékeztetett rá, hogy a keresztények és azok a más kultúrájú vagy etnikumú csoportok, akik nem tartoznak a többségi valláshoz, kénytelenek elmenekülni, vagy az életükkel fizetnek és szolgaságba kényszerülnek. A pápa lelkiismeretvizsgálatra szólította a nemzetközi felelősöket: tegyenek meg mindent azért, hogy megállítsák és megelőzzék az etnikai és vallási kisebbségek elleni módszeres erőszakot, valamint hogy megvédjék az ártatlan lakosságot.

Módszeresen kegyetlenkednek a keresztényekkel és más kisebbségekkel

Auza érsek leszögezte: mindenkinek fel kell vállalni a szerepét abban, hogy világosan és félreérthetetlenül felerősítsük emberek millióinak kiáltását, akik – gyermekek és idősek, férjek és feleségek, anyák és apák – életét módszeres kegyetlenséggel teszik tönkre, akiket ártatlanul kínoznak, szolgasorba döntenek, megerőszakolnak és megölnek. A most megtartott ENSZ-tanácskozáson három fő témával foglalkoztak: az üldözött áldozatok védelmével, a vallásszabadság előmozdításával szerte a világon, valamint az áldozatok és szemtanúk tanúságtételével, akik az Iszlám Állam terrorszervezet által Szíriában és Irakban végrehajtott kegyetlenségeiről, valamint a Közel-keleti jazidi és keresztény nők és lányok szenvedéseiről, kihasználásáról számoltak be.