Szíriai szaléziak: Imádkozzatok értünk!

Mint egy inga, amely az erőszak és a pusztulás között leng – ilyen a helyzet Aleppóban, a városban, amely a háború jelképe lett Szíriában. Vannak olyan időszakok, amikor törékeny fegyverszünet áll be – ami talán csak a károk és az áldozatok számbavételére, és az új túlélési stratégiák kidolgozására jó -, majd ismét felváltja a kegyetlen erőszak egy újabb kitörése.

„Az elmúlt 72 órában volt egy erősebb támadás, mint általában… eddig mintegy1300 támadás zajlott a város minden részében – lövedékek, bombák és rakéták … majd ismét bombák, újra és újra, rosszabb, mint korábban. Sok a halott és a sebesült”  – mondja Georges Fattal atya, az aleppói szalézi közösség igazgatója.

A szíriai kormány ideiglenes becslései szerint több mint harminc civil vesztette életét egy kórházra mért légitámadásban, amit az Orvosok Határok Nélkül és a Nemzetközi Vöröskereszt működtetett Aleppóban. Ennek a mészárlásnak az áldozatai csak egy részét képezik a lázadók és a kormány között fellángoló újabb harcok során a városban keletkezett több tucat halálesetnek és több száz sérültnek.

A támadás a kórházra szerdán, április 27-én este történt, és az egyik ember, aki meghalt Mohammed Wasim Moaz volt, az utolsó gyermekorvos, aki Aleppóban, a lázadók által ellenőrzött kerületben dolgozott. Stephen O’Brien, az ENSZ humanitárius műveletekért felelős vezetője már tájékoztatta a Biztonsági Tanácsot “a humanitárius helyzet újabb komoly romlásáról Szíriában” és az aleppói helyzetet “katasztrofális”-nak írta le.

A szalézi oratóriumot kénytelenek voltak bezárni. A keleti egyházakban éppen nagyhét van, az az időszak, amikor a korábbi években is megerősödött a bombázás. Az emberek kimerültek, és szinte remény nélkül maradtak, várva talán a pápa egy újabb felhívását, amely változást hozhat: “Az emberek remélik, hogy a Szentatya beszédet intéz majd a nemzetközi közösséghez. Meg kell adnunk a reményt az embereknek”- teszi hozzá Georges atya.

Aleppó fiataljainak kérésére, mint február végén, Fattal atya most is hív minden plébániát és közösséget a Szalézi Családban, hogy végezzenek hetente egy óra szentségimádást – esetleg hétfőn délután, lelki közösségben az aleppói közösséggel – és kérjék a békét Szíriában. A felhívást jóvá hagyta a rendfőnök, Ángel Fernández Artime rendtársaihoz intézett videó-üzenetében.

Fattal atya most megújítja felhívását: “Köszönjük, hogy megemlékeztek rólunk, aleppói szaléziakról és minden itteni fiatalunkról. Kérjük, hogy imádkozzatok értünk.”

ANS – Aleppo/Szaléziak.HU