„Szív-kamion” a rászorulóknak: mozgó orvosi rendelőt áldott meg Ferenc pápa

A szerdai általános kihallgatás előtt, június 22-én délelőtt Ferenc pápa megáldotta az ún. „szív-kamiont”, vagyis egy olyan mozgó orvosi rendelőt, amely Rómában immár három éve áll a rászorulók rendelkezésére, vasárnaponként ingyenes kardiológiai vizsgálatot biztosítva számukra. A római Gemelli kórház mintegy harminc orvosa látja el a többségében bevándorló, hajléktalan, szegény embereket, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy orvosi vizsgálatokra és kezelésekre járjanak.

Minden nap tegyünk embertársainkért

„Milyen szép lenne, ha mindegyikünk elmondhatná: ma tettem egy gesztust mások felé” – mondta ezzel kapcsolatban a pápa. Az eseményen jelen volt Konrad Krajewski érsek, pápai alamizsnás, a Gemelli klinika és a vatikáni orvosi rendelő képviselői. Ferenc pápa személyesen mondott köszönetet az önkénteseknek a szív-kamionért, valamint azért, hogy a Sant’Egidio Közösséggel együttműködve létrehoztak egy befogadó központot a hajléktalanoknak „Irgalmasság háza” néven.

Olasz szegények a mozgó orvosi rendelőkben

2013 óta 1800 óra önkéntes munkát végeztek el az orvosok a szív-kamionban nyújtott kardiológiai vizsgálatokkal, vagyis eddig harminc vasárnapon át várták a rászorulókat. Sajnos nemcsak a migránsok, hanem egyre több olasz állampolgár él szegénységben és kénytelen lemondani a gyógyulásról. A kezdeményezés az „Ajándékozz életet a szívvel” – elnevezésű non profit-szervezet érdeme, mely a szociális és egészségügyi ellátás terén küzd a szív- és érrendszeri betegségek ellen.