Szlovénia is kerítést épít

Több helyen egyszerre kezdődött meg a kerítésépítés a horvát–szlovén határ szlovén oldalán – jelentették a szlovén és a horvát televíziók. A katonák földbe szúrt betonvasakhoz erősített, 180 centiméter magas drótkerítést húznak fel a határnál, és pengedrót-akadályokat fektetnek le az épülő drótkerítés mentén.

A szlovén miniszterelnök szerint az akadálynak az lesz a célja, hogy bizonyos pontokra terelje a migránsokat. Leszögezte, hogy a határt teljesen nem zárják le, és annyi migránst fogadnak, amennyit el tudnak látni. A miniszterelnök figyelmeztetett, hogy Szlovénia akár már csütörtökön nagyszámú migránsáradattal szembesülhet, miközben Ausztria és Németország bejelentette, naponta csak 6000 migránst fogad területén, ezért akár több ezren is feltorlódhatnak az országban. Kijelentette, hogy az egyre rosszabb időjárási viszonyok miatt humanitárius katasztrófához vezethet a migránsok áradata, ugyanis nem képesek ennyi embert ellátni.

Szlovénia a szomszédos országokat már értesítette az intézkedésről. A horvát–szlovén határszakasz 670 kilométer hosszú. A kétmilliós országban október közepe óta eddig 171 130 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba.