Terrortámadás Ankarában

Szombat délelőtt kettős robbantásos merényletet követtek el Ankara központjában.

Helyi idő szerint tíz óra után, pár másodperces különbséggel két pokolgép robbant a belvárosban, ahol százak gyülekeztek béketüntetésre a közalkalmazotti szakszervezetek konföderációjának felhívására. A békés felvonulásnak az lett volna a célja, hogy a kurd lázadók és a török biztonsági erők között kiújult erőszak leállítására szólítson fel.

A török egészségügyi miniszter közölte, hogy a támadásban 86 ember vesztette életét, 186-an pedig megsebesültek.

A török külügyminisztérium információi szerint egyelőre nem tudni külföldi áldozatokról – mondta Kiss Gábor ankarai magyar nagykövet az M1 aktuális csatorna híradójában telefonon szombat este.

Hozzátette: a merénylet elkövetőiről még nincs hivatalos információ.

Fokozott rendőri készültség van a török fővárosban, a készenléti rendőrség embereit is kivezényelték, rohamrendőrök és vízágyúk is vannak az utcákon.

A most Törökországban tartózkodó magyar turistáknak a nagykövet azt ajánlotta, lépjenek kapcsolatba az isztambuli főkonzulátussal vagy az ankarai magyar nagykövetséggel. Ajánlatos kerülni a tömegeseményeket, bevásárlóközpontokat is – tette hozzá.

Áder János köztársasági elnök és a Külgazdasági és Külügyminisztérium részvétét fejezte ki Recep Tayyip Erdogannak, a Török Köztársaság elnökének.