Új, ügyfélbarát adócsomag

Nem kell szja-bevallást készíteni, gyorsabban kapják vissza a cégek a nekik járó áfát, nem kell adót fizetni az elektromos autók után.

Csak néhány fontosabb változás abban az adócsomagban, amelyet kedden nyújt be a parlamentnek a kormány. Tállai András államtitkár azt mondta: korszakváltás kezdődik az adózók és az adóhatóság között. Olyan változások lesznek, amelyek az ügyfelek javát szolgálják majd.

 

Tállai András ismertetése szerint az adózónak lehetősége lesz egy nyilatkozatot tennie, beikszelni egy rubrikát, és már le is tudta kötelezettségét, ezzel a nyilatkozattal ugyanis felhatalmazta az adóhatóságot, hogy helyette töltse ki bevallását. A lehetőséggel egyelőre csak azok élhetnek jövőre, akik egy helyről kapják a fizetésüket, és semmilyen adókedvezményt nem vesznek igénybe, de így is mintegy másfél millió ember használhatja ki. 2017-től viszont mindenkitől átveszi a NAV ezt a feladatot – jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára.

Egy másik fontos változás, ami a vállalkozásokat érinti, hogy az adóhatóság 2016 első negyedévét követően „megbízható”, „átlagos” vagy „kockázatos” kategóriákba sorolja majd az adózókat „megbízható”, „átlagos”, vagy „kockázatos” kategóriákkal. Az erre vonatkozó kritériumokat a törvény tartalmazni fogja. Jó adós az a cég lesz, amely legalább három éve működik, három százaléknál nagyobb adókülönbözetet az adóhatóság nem állapított meg nála, nem rendelkezik 500 ezer forintnál nagyobb adótartozással, és az elmúlt öt évben nem függesztették fel, illetve nem törölték adószámát.