Vasárnap nemzeti gyásznap

A párizsi merényletek miatt megerősítették Magyarország védelmét, a kormány nemzeti gyásznapot rendelt el vasárnapra, a Fidesz tisztújító kongresszusát pedig elhalasztják – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szombaton az M1 aktuális csatornán.

Nehéz megszólalni is, a legfontosabb, hogy együttérzésünket és szolidaritásunkat fejezzük ki a francia népnek és a francia köztársasági elnöknek – kezdte nyilatkozatát a miniszterelnök.

A kormányfő kifejtette: az operatív törzs szombat reggeli ülésén megerősített biztonsági intézkedéseket léptettek hatályba, amit az emberek tapasztalni is fognak például közlekedési csomópontoknál, pályaudvarokon, repülőtéren.

„Ez jár némi kényelmetlenséggel, arra kérem az embereket, hogy megértéssel és türelemmel fogadják mindezt, mert szükséges a biztonságunk megerősítése” – mondta Orbán Viktor. Közölte, a magyarországi terrorveszély B szintjét „százszázalékos működésbe hoztuk”. Így több rendőr és katonai rendész lesz az utcán, megerősített fegyverzettel. Az eseményeket értékelik, és ha kell, újabb intézkedéseket hoznak, mert a legfontosabb Magyarország és a magyar emberek biztonsága – mondta a miniszterelnök.

Bejelentette azt is, hogy a kormány vasárnapra nemzeti gyásznapot hirdetett.

Szombaton este 6 órakor közös gyertyagyújtást tart a párizsi merényletek áldozatai emlékére a Szent István-bazilikánál a Tranzit Közösség. A szervezet közleményében azt írta: Európa gyászol, a „szavakkal nehezen leírható” terrortámadások minden jóérzésű embert megdöbbentettek.

Budapesten a Francia Intézetnél is lesz gyertyagyújtás és néma megemlékezés szombaton 17 órakor, az eseményen részt vesz Trócsányi László igazságügyi miniszter, korábbi párizsi nagykövet is.