Meg kell erősíteni Európa határait

Európának vissza kell szereznie az ellenőrzést határai felett – mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, a Német Gazdasági Klub (DWC) konferenciájának megnyitóján.

Nem lehet elviselhető mederben tartani a bevándorlási áradatot, ha az unió nem tudja visszaszerezni közös erővel a görög határok fölötti ellenőrzést – szögezte le Szijjártó Péter. Az Európai Uniónak gyors pénzügyi segítséget kell nyújtania Törökországnak, Jordániának, Libanonnak és az iraki Kurdisztánnak, amelyek most megóvják attól Európát, hogy milliós nagyságrendű bevándorlási hullám érje el – jelentette ki. Az Európai Unió történetének legnagyobb kihívása a bevándorlás – mondta, hozzátéve: a legfőbb probléma, hogy máig nem sikerült egységes európai választ adni erre a kihívásra.

Ennek egyik oka, hogy nincs konszenzus arról, mivel áll szemben a közösség és mekkora a baj. Nem menekültválságról van szó, hanem masszív modern kori népvándorlásról, amiben egyszerre vannak jelen a menekülők, a gazdasági bevándorlók és az Iszlám Állammal összefüggésbe hozható elemek – tette hozzá a miniszter.

A tömeges bevándorlás globális probléma, így a megoldásnak is globálisnak kell lennie. A közel-keleti és észak-afrikai térség destabilizálásához vezető nemzetközi politikai döntésekben nem Európa játszotta a főszerepet – fogalmazott Szijjártó Péter.

Közölte: a transzatlanti közösség és Oroszország pragmatikus együttműködése nélkül a Közel-Keleten és Észak-Afrikában nem lesz stabilitás. Ha Európa nem tud együttműködni Oroszországgal, abból koordinálatlan akciók születnek, és ez még nagyobb káoszhoz vezet – mondta.