Vissza kell szolgáltatni a katolikus egyháznak a nagyváradi pénzügyi palotát

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 1 [name] => Kategória nélkül [slug] => kat-nelkul [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 163 [filter] => raw [term_order] => 7 [cat_ID] => 1 [category_count] => 163 [category_description] => [cat_name] => Kategória nélkül [category_nicename] => kat-nelkul [category_parent] => 0 ) )

Pert nyert első fokon a nagyváradi római katolikus püspökség a Bihar Megyei Tanáccsal szemben Nagyvárad egykori pénzügyi palotájának visszaszolgáltatása ügyében – írja keddi számában a Krónika erdélyi magyar napilap.

A legfelsőbb bíróság által két éve elrendelt perújrafelvétel után a dél-romániai Pitesti táblabírósága hozott kedvező ítéletet a belvárosi patinás ingatlanért régóta küzdő katolikus egyház javára. Cornel Popa Bihar megyei tanácselnök azonban a Krónikának leszögezte, hogy a megyei önkormányzat él a fellebbezési lehetőséggel.

“Csak akkor tudunk gondoskodni róla (az épületről), ha a miénk. Az zavar a legjobban, hogy jelen helyzetben nem tudunk semmilyen pénzalapot kiutalni vagy európai uniós támogatásra pályázni a felújítása érdekében” – fogalmazott a megyei elöljáró.

Böcskei László nagyváradi római katolikus püspök elmondta, hogy egyelőre a jogerős ítéletre várnak, az ingatlan majdani rendeltetésével és felújításával csak utána foglalkoznak majd. “Ha az iratokat vesszük alapul, akkor számítottam arra, hogy megnyerjük a pert. Amennyiben viszont nemcsak azokat vették volna figyelembe, úgy lehetett volna más kimenetele is az ügynek” – értékelte a Krónikának az egyházi elöljáró.

Az eredetileg irgalmasrendi ingatlant 2012-ben kapta vissza a püspökség, ám a megyei önkormányzat megtámadta az illetékes bizottság határozatát, mondván: a belvárosi épület valójában a magyar állam tulajdona volt, amelyet a trianoni döntéssel a román állam csak átvett. Az egyházi képviselők kutatásai szerint azonban a rend saját telkén bankkölcsönből építette a palotát 1890-ben. A Nagyvárad belvárosában található patinás műemlék épület használaton kívül áll.