Vörösbe öltözött a Trevi-kút, mint az üldözött és elfeledett keresztények vére

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 12 [name] => Világ [slug] => vilag [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 12 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 7 [count] => 3080 [filter] => raw [term_order] => 14 [cat_ID] => 12 [category_count] => 3080 [category_description] => [cat_name] => Világ [category_nicename] => vilag [category_parent] => 7 ) )

A világ nyissa ki a szemét a jelenleg folyó keresztényüldözés előtt, elég volt a cinkos hallgatásból! Ez a kiáltás hangzott fel április 29-én, pénteken este Rómában, amikor  a Kirche in Not segélyszerv kezdeményezésére a látogatóknak rendkívüli látványban lehetett része: fénycsóvákkal vérvörösre festették az Örök Város egyik szimbólumát, a Trevi-kutat. Ezzel emlékeztek arra a 200 millió keresztényre, akiket a XXI. század kezdete óta üldöznek.

Szíria keresztényeit elüldözték

Az aleppói káld püspök, Antoine Audo felemelte szavát Nyugat közönye ellen. A másfélmillió keresztényből, akik a háború kirobbanása előtt éltek Szíriában, mára mindössze 500 ezer maradt. Aleppóban 160 ezer hívő élt: mára a számuk 40 ezerre apadt. A homs-i keresztényeknek nincs többé templomuk; Malulából, ahol a legősibb kegyhelyek voltak, el kellett menekülniük.

Nem felejtünk el titeket

A Trevi-kútnál tartott megemlékezésen jelen volt annak az olasz papnak, Andrea Santorónak a testvére, akit Törökországban gyilkoltak meg 2006-ban. Megemlékeztek Shahbaz Bhattiról is, aki Pakisztán első és egyetlen katolikus minisztere volt, akit 2011-ben öltek meg. Fölidézték a négy jemeni szerzetesnővért, akiket márciusban gyilkoltak meg, valamint a garissai egyetem 148 diákját, akikkel tavaly végeztek Kenyában. „Azért vagyunk itt, hogy megüzenjük az üldözött keresztényeknek: nincsenek magukra hagyva, nincsenek egyedül; és hogy kérjük az erre járó embereket, ne feledkezzenek el létezésükről” – mondta Nunzio Galantino püspök, az Olasz Püspöki Konferencia titkára.