A francia rendőrség kihallgatott egy katolikus pap megölésével vádolt férfit

Hétfőn egy katolikus pap megölésével vádolt 40 éves ruandai bevándorlót hallgatott ki a rendőrség. A férfi már korábban is gyanúba keveredett egy franciaországi katedrálist elpusztító tűzesettel kapcsolatban. A gyilkosság az ország nyugati felében történt.

Médiaértesülések szerint a férfit Emmanuel Abayisenganak hívják. Későbbi áldozata, a 61 éves Olivier Maire atya, fogadta be őt a Vendée megyei Saint-Laurent-sur-Sèvre településen található katolikus vallási közösségbe.

A hírek szerint 2016-ban Abayisenga találkozott Ferenc pápával a Vatikánban. Négy évvel később letartóztatták, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték, miután 2020. július 18-án tűz ütött ki a nantes-i Szent Péter és Szent Pál katedrálisban, ahol önkéntes gondnokként dolgozott.

Maire atya, a montfortánus rend tartományfőnökének, halálhírét augusztus 9-én jelentette be Gérald Darmanin francia belügyminiszter.

Darmanin hétfő este Saint-Laurent-sur-Sèvrebe látogatott, és a közösségi médiában szolidaritásáról biztosította a francia katolikusokat.

Szeretném támogatásomról biztosítani országunk katolikus lakosait, miután Vendée megyében tragikus körülmények között meggyilkoltak egy papot” – írta a Twitter-en.

Az előzetes jelentések szerint Marie atya halálát ütések okozták. A boncolás eredményére még várni kell. A hatóságok még nem adtak tájékoztatást a gyilkosság feltételezett helyszínéről és körülményeiről.

François Jacolin atya, Luçon egyházmegye püspöke sajnálatát fejezte ki Maire atya „brutális halálával” kapcsolatban.

Olivier Maie atya a saját nagylelkűségének áldozata és a jótékonyság mártírja volt” – hangzott el augusztus 9-i nyilatkozatában.

Francia sajtóértesülések szerint, Abayisenga hétfő reggel sétált be a Mortagne-sur-Sèvre-ben található rendőrkapitányságra, és bevallotta, hogy megölte a papot.

A gyanúsítottat őrizetbe vették, majd a rendőrség kivonult az általa megadott címre, ahol megtalálták Maire atya holttestét a vallási közösség épületében.

A La Croix francia katolikus lap információi szerint a gyanúsítottat nemrég engedték ki egy kórházból, ahol pszichiátriai kezelés alatt ált.

Állításuk szerint Yannick Le Goater regionális ügyészhelyettes megerősítette, hogy a gyanúsított egy hónapig kórházban volt.

Az ügyész elárulta, hogy a rendőrség nem tekinti a gyilkosságot terrorcselekménynek.

2021. július 15-én megjelent egy fénykép a La Croix-ban. A kép még 2016. november 11-én készült és látható rajta egy férfi, akit Abayisengaként azonosítottak, és éppen Ferenc pápával találkozik a társadalmilag kirekesztetteknek tartott audiencián a Vatikánban.

Abayisenga állítólag az Öröm és Irgalmasság Európai Találkozója alkalmából tartott összejövetelen találkozott Ferenc pápával a Vatikán VI. Pál termében.

A társadalomból kirekesztett emberek számára rendezett eseményt a francia Fratello egyesület szervezte, az irgalmasság rendkívüli szentéve alkalmából.

A La Croix információi szerint a francia hatóságok elutasították a gyanúsított menedékkérelmét. Háromszor is felszólították, hogy hagyja el az országot, először 2016-ban, majd 2017-ben végül pedig 2019-ben.

Abayisenga a 2020. júliusában történt nantes-i tűzeset óta előzetes letartóztatásban volt, egészen idén májusig, amikor is óvadék ellenében szabadlábra helyezték, azóta bírósági ellenőrzés alatt állt.

Szabadon bocsájtásának feltételei közt szerepelt, hogy havonta kétszer regisztrálnia kellett a hatóságoknál, valamint a saint-laurent-sur-sèvre-i közösségben kellet tartózkodnia.

A La Croix szerint, Maire június 20-án kihívta a rendőrséget, mert a gyanúsított el akart menni. Abayisenga ezután pszichiátriai ápolásra szorult, ahonnan július 29-én engedték ki, majd visszatért a vallási kongregációba.

Az újság értesülései szerint, a hatóságok azért nem akarták kitoloncolni a gyanúsítottat, hogy perbe foghassák a katedrális leégésével kapcsolatban.

A gyilkosság szinte rögtön politikai csatározások témája lett, miután Marine Le Pen, a Nemzeti Gyűlés nevű bevándorlásellenes párt elnöke, kritikával illette a hatóságokat, amiért azok elmulasztották kitoloncolni Abayisengát.

Jelenleg Franciaországban lehet valaki illegális bevándorló, felgyújthatja a nantes-i katedrálist, nem fogják kiutasítani, és végül visszaeső bűnelkövetőként megölhet egy papot” – írta a Twitter-en.

Darmanin elutasította a vádakat.

Ahelyett, hogy együttérzéséről biztosítaná a katolikusokat, akik befogadták ezt a gyilkost, Le Pen anélkül kezd vitatkozni, hogy ismerné a tényket. Ezt a külföldi személyt addig nem deportálhatták a hatóságok, amíg bírósági ellenőrzés alatt ált. Hiába volt ellene hivatalos kitoloncolási határozat” – válaszolta.

2022-ben Le Pen-nek szándékában áll versenybe szálni a francia elnöki posztért, a hivatalt jelenleg betöltő Emmanuel Macron ellenében.

Macron a közösségi médiában megjelent megemlékezésében Maire atya nagylelkűségét és mások iránt mutatott odaadó szeretetét méltatta, amely szerinte az arcára volt írva.

A nemzet nevében tisztelgünk ön előtt Olivier Maire atya” – írta. „Szeretném őszinte részvétemet kifejezni a montfortánus rend, valamint a francia katolikusok felé. A hívők védelme elsődleges fontosságú.”

Olivier Faure, a Francia Szocialista Párt főtitkára „igaz embernek” nevezte Maire atyát.

Azt mondta, hogy a papot „minden bizonnyal dühítette volna, hogy meggyilkolását politikai viták szítására használják.”

Részvétem mindenki felé, akinek kedves volt. Teljes mértékben elítélem azt az embert, aki kezet emelt arra, aki befogadta” – írta Faure a Twitter-en.

Robert Sarah bíboros, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció egykori prefektusa, a hírre reagálva a Mária Társaságát megalapító Montforti Grignon Szent Lajos és Szent II. János Pál pápa közbenjárásáért könyörgött.

Montforti Grignon Szent Lajos és Szent II. János Pál pápa kérünk titeket maradjatok velünk” – írta a Twitter-en.

Augusztus 9-én a francia püspöki konferencia (CEF) és a Francia Férfi és Női Szerzeteskonferencia (CORREF) közös nyilatkozatot adott ki, melyben „mérhetetlen szomorúságuknak és döbbenetüknek” adtak hangot.

A gyilkosság elkövetője Olivier Maire atyánál élt, és ma reggel feladta magát a rendőrségen” – olvasható a közleményben.

Jelen pillanatban a tragédia körülményei még nem ismertek.”

A CEF és a CORREF imáikról biztosítja az áldozat szüleit, családját, a montfortánus rend, a Saint-Laurent-sur-Sèvre-ben található Montforti Grignon Szent Lajos bazilika közösségének tagjait és a teljes Monforti Szerzetes Családot.”

A montfortánus rendként is ismert Mária Társaságának szerzetes atyái és testvérei mind az öt kontinensen jelen vannak.”

2020. októberében tartott homíliájában Maire atya a „perifériára” szorultak szolgálatáról beszélt, és Ferenc pápa Fratelli Tutti kezdetű enciklikájából idézett.

Merjünk leülni a legszegényebbekkel, a kirekesztettekkel és az emberiség kitaszítottjaival, valamint testvériesen megosztozni velük” – mondta Maire atya.

 

Forrás: https://www.catholicnewsagency.com/news/248621/update-police-question-man-suspected-of-murdering-catholic-priest-in-france

Kép: Olivier Maire https://twitter.com/faureolivier/status/1424701965683019776