Csodás gyógyulásban részesült nők fognak részt venni Wyszyński bíboros és Czacka anya boldoggá avatásán

Karolnia Gawrych és Nulla nővér

Egy lengyel katolikus kamaszlány vesz részt most vasárnap egy huszadik századi szerzetesnővér boldoggá avatásán. A leány neki tulajdonítja egy szörnyű balesetből való felépülését.

Karolina Gawrych viszi majd az oltárhoz Elżbieta Róża Czacka anya földi maradványait a varsói Isteni Gondviselés Templomában szeptember 12-én. Ennek az apácának, valamint a kommunizmus idején a lengyel egyházi ellenállás vezéregyéniségének, Stefan Wyszyński bíborosnak a kettős boldoggá avatására kerül majd sor.

Stefan Wyszyński bíboros és Elżbieta Róża Czacka anya

A jelenleg 18 éves leány 2010-ben súlyosan megsebesült, amikor a hinta, amelyen ült, összedőlt, és a feje fölött lévő rúd ráesett.

Olyan komoly fejsérüléseket szenvedett, hogy orvosai úgy vélték, vagy meghal, vagy tartós vegetatív állapotban marad, illetve a legjobb esetben is, elveszíti a látását és a hallását.

A Czacka anya által 1918-ban megalapított Keresztről Nevezett Ferences Szolgáló Nővérei kongregáció tagjai imádkoztak a hét éves leánykáért. A Varsótól alig 16 km-re nyugatra fekvő faluban, Laskiban, a nővérek 1961-ben elhunyt alapítójuk közbenjárását kérték, aki egész életében vak embertársait szolgálta.

A baleset augusztus 29-én történt. Szeptember 13-án, úgy tűnt, áttörés következett be az állapotában, amikor Karolina mozogni kezdett. Alig két hónappal azután, hogy a hinta rúdja rázuhant, a saját lábán hagyta el a kórházat.

A leány teljesen felépült. Jövő hónapban kezdi meg pszichológiai tanulmányait az észak-lengyelországi Olsztynban, a Warmia és Mazury Egyetemen.

Mostanában önkéntesként dolgozik, és egyben a kistestvéreiről is gondoskodik.

Karolnia Gawrych

Igyekszem elmesélni nekik a történteket, azt, hogy miért lehetek még itt, és miért élhetek normális életet. Szeretném megismertetni velük az ima erejét.” – árulta el Karolina szeptember 2-án, a varsói érsekség épületében tartott sajtótájékoztatón.

Amilyen gyakran csak tudom, igyekszem meglátogatni a nővéreket Laski-ban. Felkeresem Czacka anya sírját, megköszönöm neki, hogy közbenjárt értem, sétálok a környező természetben, ahol nyugalomra találok, és átgondolom a terveimet és a tevékenységeimet.”

2020. október 27-én Ferenc pápa jóváhagyásával került nyilvánosságra az a határozat, amely csodaként ismeri el Karolina gyógyulását. Ez készítette elő az utat Czacka anya boldoggá avatásához.

A szerzetesnővért Wyszyński bíborossal együtt avatják boldoggá. A bíborost az „évezred prímásaként” ismerik, mivel ilyen minőségben az ő nevéhez fűződik annak a kilenc éves programnak az előkészítése, melynek keretében, 1966-ban, az egész ország Lengyelország megkeresztelkedésének ezeréves évfordulóját ünnepelte a kommunista hatóságok nagy felháborodására.

Wyszyński bíboros földi maradványait Nulla nővér viszi majd az oltárhoz az Isteni Gondviselés templomban. A nővér a „the Community of Sisters Disciples of the Cross”-nak a tagja (értsd: A Keresztről Nevezett Tanítványok Nővéri Közössége).

Nulla nővér

1988-ban, két évvel azután, hogy belépett a közösségbe, pajzsmirigy rákkal operálták. A betegség tovább terjedése miatt a dél-lengyelországi Gliwicében, egy onkológiai központban további kezelésre szorult. A torkában majdnem öt centiméteres tumort találtak. Emiatt nehezen tudott csak lélegezni, nyelni, valamint aludni.

Az orvos tájékoztatott a diagnózisról, és megmondta nekem, hogy legfeljebb három hónap maradt hátra az életemből. A műtét ugyan lehetséges, de komoly, visszafordíthatatlan kockázattal jár.” – emlékezett vissza a történtekre Nulla nővér a sajtótájékoztatón.

A nagyfokú kockázat miatt úgy döntött, nem veti alá magát a műtétnek.

Helena Christiana Mickiewicz, aki 1982-ben alapította meg Nulla nővér közösségét, arra kérte nővértársait, hogy Wyszyński bíboros közbenjárását kérve imádkozzanak csodás gyógyulásáért. Több héten keresztül napi kilencszer imádkoztak ezért a szándékért.

1989. március 14-ről 15-re virradó éjszaka Nulla nővér erős fájdalmat érzett, a tumor pedig elkezdett zsugorodni. Március 21-én elhagyta a kórházat, befejezte noviciátusát, és azóta is a közösségben szolgál.

2018. novemberében a Szentek Ügyeinek Kongregációja által megválasztott orvosszakértői bizottság azt nyilatkozta, hogy Nulla nővér gyógyulására nincsen orvosi magyarázat.

2019. október 3-án, Ferenc pápa jóváhagyásával tették közzé azt a határozatot, amely ezt az eseményt Wyszyński bíboros közbenjárásának tulajdonított csodának ismeri el.

Az orvosok többször is elmondták nekem, hogy csak azért vettek fel az osztályra, mert fiatal voltam, és remélhetőleg, nem omlok majd össze mentálisan amiatt, hogy a nekem szánt kezelés nem segíthet rajtam,” – emlékezett vissza Nulla nővér.

Csodákat láttam magam körül. A híveknek nincs szükségük különösebb magyarázatra.”

 

Forrás: https://www.catholicnewsagency.com/news/248893/miracle-recipients-to-attend-beatification-of-cardinal-wyszynski-and-mother-czacka

Kép: Karolnia Gawrych és Nulla nővér / Family News Service.